infraestructures

La construcció de la plataforma de Soldeu costarà 24 milions

Ensisa, que assumirà el 100% del pressupost, preveu començar les obres aquest juny i s’allargaran durant divuit mesos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La construcció de la plataforma esquiable de la pista de l’Avet, a Soldeu-el Tarter, i d’un aparcament annex, equipaments pensats per a l’organització de proves esportives de nivell com les finals de la Copa del Món d’esquí que ha d’acollir l’estació el 2019, tindran un cost de 24 milions d’euros. Ho van anunciar ahir Josep Mandicó, cònsol major de Canillo, i Conrad Blanch, director general d’Ensisa, en una reunió de poble per explicar el projecte a la qual van assistir una vuitantena de persones i que es va dur a terme al Palau de Gel. Mandicó va destacar que el cost de l’obra serà assumit al 100% per Ensisa i va assegurar que la reunió i la roda de premsa que es va celebrar una hora abans no s’havien convocat d’urgència pel conflicte entre la societat explotadora de Soldeu-el Tarter i Saetde, la del Pas de la Casa-Grau Roig, que pot significar el final de Grandvalira.

“La presentació s’ha fet ràpidament un cop s’ha tancat l’acord amb el propietari del terreny i per tal que el poble pogués conèixer el projecte abans que comencem a contactar amb les empreses constructores”, va indicar el cònsol. El conveni amb Casa Calbó, els propietaris del terreny de Soldeu, preveu la cessió del dret de superfície d’aquesta zona a favor d’Ensisa durant 99 anys a canvi del pagament d’un euro anual i que només es pugui construir la plataforma esquiable per sobre del riu i l’aparcament que s’edificarà a sota. Si Ensisa deixa de ser l’explotadora del domini, el dret de superfície passarà a ser del comú de Canillo, que el podrà cedir a la possible nova societat.

17.000 metres quadrats

Les obres està previst que comencin aquest juny i que s’allarguin uns 18 mesos. Si tot va bé haurien d’estar acabades el novembre del 2018 i els treballs es realitzaran amb l’estació operativa, va explicar l’arquitecte del projecte, Lluís Viu. La plataforma esquiable ocuparà 12.000 metres quadrats i l’aparcament 5.000 metres més. Tindrà tres plantes i 440 places. Els elements constructius de la plataforma seran prefabricats i la majoria de l’estructura serà vegetada per minimitzar l’impacte ambiental.

Blanch va insistir en la necessitat de tirar endavant el projecte per donar compliment a les recomanacions de la FIS. “Si no s’arregla la plataforma les finals masculines no es podran fer en aquesta pista”, va assegurar, per afegir que “no hem amagat mai” el projecte a Ensisa i que “no hem improvisat, sinó que fa molts anys que s’hi treballa”.

Amb la plataforma es milloraran la seguretat de les grades i els processos d’evacuació, hi haurà més espai per a les frenades dels esquiadors i per als mitjans de comunicació i més capacitat per a espectadors. Es podrà usar com espai multifuncional per a activitats culturals i d’oci i hi haurà una zona de debutants. “Es posarà fi a la mancança històrica d’aparcament i acostarà el poble a l’estació per convertir-lo en un veritable peu de pistes”, va dir Viu.

Dissolució de Nevasa

El cap de Govern, Toni Martí, abans d’entrar a la reunió, es va referir a l’anunci de l’accionista majoritari de Saetde, Joan Viladomat, que s’ha iniciat el procés de dissolució de Nevasa. “No crec que sigui el cap de Govern ni l’executiu els que hagin d’intervenir, són els socis de Granvalira els que ho han de fer”, va dir, per afegir que “si se’m demana, soc d’utilitat i és en benefici d’Andorra ho faré”. Sobre la declaració d’interès nacional de la plataforma va dir que “si m’ho demanen al Pas, és realment d’interès i està al 100% finançat per Saetde, no em negaria a declarar-ho”.

Blanch va dir sobre els problemes de Nevasa que “des d’Ensisa es farà tot el possible perquè la marca pugui continuar”. Va afegir que “a la vida quan hi ha tensions les coses progressen, si fos una bassa d’oli no estaríem esperonats a progressar”.

CONRAD BLANCH DEIXA ENSISA

El director general de Nevasa, Conrad Blanch, va anunciar durant la reunió de poble que avui serà el seu darrer dia al front de la societat explotadora de l’estació de Soldeu-el Tarter. Després de 23 anys al capdavant el substituirà l’actual director adjunt, David Hidalgo, que “fa 17 anys que treballa amb mi”. Blanch, en un breu parlament, va assegurar sentir-se “orgullós” del camí recorregut i va agrair el suport dels accionistes –el comú de Canillo i Crèdit Andorrà– durant tots aquests anys. Fa un pas al costat per “la gran tasca i responsabilitat” que comporta la Copa del Món.

La construcció de la plataforma de Soldeu costarà 24 milions

tracking