política

SDP va pagar amb diners del grup viatges i estades de polítics forans

La comptabilitat del grup parlamentari mostra com s’han abonat desplaçaments i hotel de representants de San Marino que venien pel partit

SDP va pagar amb diners del grup viatges i estades de polítics forans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comptabilitat del grup parlamentari de Socialdemocràcia i Progrés mostra com es van utilitzar diners dels que es reben de Sindicatura per al funcionament per pagar desplaçaments i hotel de polítics estrangers (en aquest cas de San Marino), que es desplaçaven per a temes relacionats amb el partit (vegeu imatge de documents adjunta). En el reguitzell de despeses la de San Marino queda clara, segons diferents fonts parlamentàries, que s’ha fet amb un ús irregular, ja que està expressament prohibit finançar els partits amb els fons que es donen per al funcionament dels grups parlamentaris. La resta de despeses s’haurien d’analitzar detingudament, segons aquestes fonts, per constatar una per una per saber a què corresponen. Jaume Bartumeu va reconèixer dimarts en roda de premsa que la despesa per als polítics de San Marino s’havia fet a través d’aquests fons, però considera que “no és delicte”. Aquesta opinió és àmpliament discutida, segons els consellers generals, no tant si és delicte o no, sinó amb referència que és literalment contrària al que estableix la llei.

En general, segons múltiples fonts parlamentàries, les explicacions que dimarts va donar Jaume Bartumeu sobre el suposat ús per part de Socialdemocràcia i Progrés dels diners que Sindicatura entrega per al funcionament del grup parlamentari no han satisfet gairebé ningú dins de l’àmbit polític. Des de les files demòcrates, liberals i socialdemòcrates es va lamentar ahir que no s’han resolt els dubtes existents. En aquesta línia, destaquen que Bartumeu no ha presentat factures dels treballs realitzats, ni ha aportat documents sobre què és el Centre de Recerca Socialdemòcrata, ni qui hi treballa, ni com s’ha fet el pagament de l’IGI dels serveis prestats al grup parlamentari, ni les cotitzacions de qui hi treballa entenent que els diners al final els ha cobrat algú...

Els dubtes, però, van molt més enllà dels onze mil euros que comptaven com a honoraris de Víctor Naudi en la comptabilitat del grup i que en realitat van anar a un xec a nom de Ceres / Marian Sanchís, perquè suposadament el cobrés la col·laboradora de Bartumeu. Els diferents parlamentaris consultats mantenen que ha quedat demostrat amb la documentació (vegeu imatges adjuntes) que el cost del local d’SDP com a partit l’ha estat pagant el grup parlamentari en una nova suposada vulneració de la Llei de finançament dels partits polítics. L’explicació de Bartumeu respecte que el pagava el grup perquè Naudi a vegades s’havia de reunir discretament amb gent va ser qualificada pels consellers consultats com a molt dubtosa. La sensació general dins del Consell passa perquè SDP estava finançant part del funcionament del partit i dels pagaments a col·laboradors amb els fons que tenia assignats el grup parlamentari per al funcionament.

En mans del síndic

Els dubtes generalitzats sobre si s’han produït irregularitats estaran avui damunt de la taula en la reunió de Sindicatura i de la junta de presidents. El síndic haurà de decidir, per si mateix o sotmetent-ho al parer dels presidents de grup parlamentari, si porta a la fiscalia la documentació que té sobre les despeses de Socialdemocràcia i Progrés. Cal recordar que tant Sílvia Bonet com Víctor Naudi van portar documents a Vicenç Mateu en què es troben indexades les suposades irregularitats que cadascuna de les parts atribueix a l’altra.

Fonts del parlament van comentar que no ha transcendit si Mateu vol prendre la decisió en solitari o fer partícips els presidents de grup, però en tot cas ja està prevista la compareixença per demà a la tarda, en què explicarà quina és la decisió i els camins que se seguiran.

La possible acció del síndic deixaria ja fora de joc l’opció que fos Sílvia Bonet qui portés l’afer al ministeri públic. La consellera va anul·lar la visita que tenia amb els fiscal general per entregar-li els papers, però ara els que va donar al síndic possiblement acabin a la fiscalia.

tracking