El PIB augmenta un 1,9% durant el 2016 i sobrepassa els 2.500 milions

Jordi Cinca veu la xifra amb bons ulls mentre espera la recuperació del sector financer

El PIB augmenta un 1,9% durant el 2016 i sobrepassa els 2.500 milions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PIB nominal creix per quart any consecutiu el 2016, segons va informar Enric Rossell, coordinador del departament d’Estadística, que el va xifrar en l’1,9%, i això representa 2.584 milions d’euros. El PIB real, el que es calcula descomptant l’increment de preus, és de l’1,2% i gairebé 2.000 milions d’euros, un percentatge idèntic a una economia potent com França, però molt per sota de l’espanyol, que és del 3,2%, i també és menor que el de la zona euro, de l’1,7%. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va evitar la comparació amb els països veïns, “ja que la nostra economia es basa sobretot en dos grans sectors, el turisme i el comerç, i aquests creixen per sobre del 4%, així que són bones notícies”.

Rossell també va donar dades sobre el PIB per capita i situa el brut en 35.347 euros, mantenint els mateixos valors que l’any anterior, però el real cau fins als 26.329 euros, un 0,7% inferior a conseqüència de l’augment de la població. Pel responsable d’Estadística, “tenim un PIB per capita alt en relació amb els països de voltant”. El ministre Cinca va destacar que més enllà de la xifra, el creixement de l’economia andorrana es consolida any rere any: “El més important és confirmar que tindrem un PIB positiu per quart any seguit i ens alegra perquè veníem de cinc anys consecutius amb pèrdues.”

Per sectors, tant l’agricultura (0,5%) com la construcció (1,2%) i els serveis (1,4%) milloren les seves dades respecte a l’any passat, i la indústria (-1,1%) és l’únic valor negatiu dels quatre grans blocs. Dins del de serveis està el sector financer, que continua en caiguda (-0,7%), però el ministre Cinca confia que pugui revertir-se la situació. “Esperem el canvi de tendència a partir del 2018 i que es produeixi, aleshores, un nou cicle”, va dir el ministre.

EL PIB del 2017 no preveu “canvis substancials respecte al 2016 i, segons les nostres dades, serà del 2,2% nominal, però caurà fins a l’1% en el real”, ja que preveiem un increment de preus que compensarà els dos barems”, va dir el responsable d’Estadística, que després va afegir que la inflació “és sinònim de reactivació del consum, tant nacional com internacional, i en aquest sentit és positiva”. “A tothom li agradaria un creixement de l’economia sense increment de preus però en economia sabem que això no és possible,” va explicar el responsable d’Estadística.

Nova metodologia

El Govern informarà de forma trimestral sobre l’evolució del PIB gràcies a un nou sistema que el departament d’Estadística ha implantat. Aquest permetrà tenir les previsions abans. “Amb ell ens posem al nivell de la resta de països i complirem la demanda que ens feien les agències de ràting”, va manifestar Rossell.

S'ADJUDIQUEN ELS INFORMES PREVIS PER FER L'HELIPORT

Jordi Cinca va anunciar l’adjudicació de la documentació necessària per al projecte de l’heliport que està dotat amb un pressupost de 362.818 euros i es desenvoluparà en quatre fases. Aquest pas, que inclou també la direcció de l’obra, està vinculat a la valoració dels informes, que seran determinants a l’hora de frenar el projecte, en cas que siguin negatius, i també els pagaments previstos.

Cinca va detallar els terminis i va marcar el final del 2017 per entregar tots els informes requerits. Durant el primer semestre del 2018 començaran els treballs d’urbanització de la zona i en aquest moment es podrà fer l’adjudicació de les obres per construir la infraestructura, la qual s’hauria d’acabar el 2020.

tracking