Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Política

Baixa la valoració que fa la ciutadania dels partits polítics i dels seus líders

Es tracta de les notes més baixes recollides en enquestes i el CRES ho relaciona amb les informacions negatives de polítics que han sortit a la llum
El director del CRES, Joan Micó, durant la presentació dels resultats de l'enquesta política d'enguany.

Baixa la valoració que fa la ciutadania dels partits polítics i dels seus líders

El director del CRES, Joan Micó, durant la presentació dels resultats de l'enquesta política d'enguany.

ANA
Actualitzada 01/06/2017 a les 17:09
"Les coses han canviat", la valoració dels polítics i dels partits ha baixat, i "tot fa pensar que aquestes situacions que estan passant aquest any facin que hi hagi més proporció de persones que tinguin una valoració més negativa en general". Així ha justificat el director del Centre de Recerca Sociològica d'Andorra (CRES), Joan Micó, els possibles motius pels quals ha caigut la valoració ciutadana sobre el Govern, l'oposició i els líders polítics, que plasma l'enquesta d'opinió política d'aquest 2017. Micó fa referència a les diverses notícies negatives amb polítics implicats, algunes de les quals també han arribat de fora del país.

Anant a les valoracions, els andorrans, els més crítics de tots, posen un 4,77 a la gestió del Govern des que va guanyar les eleccions al 2015 (fa un any li posaven un 4,84 i fa dos un 5,09). Als liberals li posen un 4,49 (fa un any un 4,95), al Partit Socialdemòcrata un 4,65 (fa un any un 5,11), i a Socialdemocràcia i Progrés un 4,39 (fa un any un 4,58). Pel que fa als no andorrans, les notes són similars o lleugerament més altes que fa un any.

També cau la valoració dels líders polítics. Pere López és el més ben valorat, amb un 5,47, tot i que tres dècimes menys que al 2016. Toni Martí també aprova amb un 5,03 (mitja dècima menys), Víctor Naudi rep un 4,88 i Josep Pintat un 4,72. En aquest sentit, Micó ha assenyalat que Pere López és el que rep menys puntuacions negatives d'aquells ciutadans que no el voten; és a dir, genera més simpatia. En el cas dels no andorrans, de nou tenen menys desafecció i aproven tots els líders.

Així mateix, i preguntats pel grau de confiança cap a les institucions, els enquestats andorrans li posen un 4,22 als partits polítics sobre una nota de 10. És la institució que més confiança perd, ja que fa un any rebia un 4,9. En canvi, els comuns són els que milloren més.

Micó ha volgut deixar clar que les valoracions "no han baixat de manera dramàtica" i que, de fet, són puntuacions més elevades que les que posen els ciutadans de França o Espanya als seus polítics. Ara bé, són les valoracions més baixes de mitjana des que el CRES fa aquestes enquestes. Llavors "vam començar amb notes d'un 6 o 7" i "era difícil veure polítics que suspenguessin", ha ressaltat.

Una pregunta nova que ha afegit el CRES en l'onada d’enquestes presentada aquest dijous és la valoració dels líders polítics però sense condicionar la pregunta. És a dir, els enquestats havien de dir cinc noms dels cinc líders que més valoren. La llarga llista l'encapçalen Toni Martí, Jaume Bartumeu, David Baró, Pere López i Gilbert Saboya en el cas dels andorrans, i Martí, Bartumeu, Trini Marín, López i Baró en el cas dels no andorrans.

D'altres respostes destacades de l'enquesta són que la majoria de la població nacional es considera de centre (un 19%), seguit dels que són d’esquerres (19,1%), tot i que també hi ha un 14% que diuen ser apolítics. També sobresurt que un 55,1% dels andorrans no vol que els residents puguin votar a les eleccions generals, un fet que gairebé el 70% dels no andorrans reclama.
  • #1 Aleix
    (01/06/17 17:46)

    Toni Marti, Jaume Bartumeu i David Baro els politics mes ben valorats, jo em quedo amb el David, felicitats i felicitats a la Massana!  D'altra banda no entenc com DA guanyaria si de lider millor surt el ps o es una errada de redaccio? 

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts