Estacions

El comú d'Encamp insta a "reconduir la situació i mantenir el projecte" conjunt

El PS demanarà explicacions a Govern i Ld'A es posa a disposició de les parts per intercedir i evitar la dissolució

Els cònsols major i menor d'Encamp, Jordi Torres i Esther París, durant la sessió de comú.M.F. / ANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d'Encamp, accionista de Saetde, ha anunciat mitjançant un comunicat que "instarà a la reflexió de les parts implicades per reconduir la situació i mantenir un projecte de país que ha aconseguit situar Andorra com una de les principals destinacions d'esquí del sud d'Europa". Aquesta és la primera reacció oficial després de donar-se a conèixer que el consell d'administració de Nevasa (l'empresa explotadora del domini esquiable de Grandvalira) va acordar ahir iniciar el procés de dissolució de la societat.

Des del comú s'indica que "es desconeix, a hores d'ara, les raons de fons que justifiquen la decisió dels socis majoritaris de Saetde" i que aquests han anunciat que donaran a conèixer en breu de forma pública. En aquest sentit, des de l'administració local s'ha volgut expressar "preocupació" per la situació que s'ha generat arran de la petició de dissolució de Nevasa i les conseqüències que aquest fet pot comportar en la continuïtat del projecte Grandvalira.

Així doncs es demanarà reconduir la situació ja que el comú "entén que la millor opció per a la parròquia és evitar la dissolució de Nevasa". Es considera que la unió d'esforços a l'hora de gestar el projecte ha suposat "un revulsiu per a la nostra parròquia i per al país", alhora que "ha contribuït de forma decisiva a posicionar el Principat a través d'una marca associada a la qualitat, la innovació i el bon servei". Tot i així, també s'assenyala que "si les postures acaben esdevenint irreconciliables, Encamp defensarà els interessos de la parròquia i de Saetde, societat de la qual en forma part".

D'altra banda, des del Partit Socialdemòcrata, també mitjançant un comunicat han anunciat que demanaran "explicacions" al Govern per les "actuacions poc clares" que poden fer desaparèixer Grandvalira.El conseller general de la formació Pere López ha volgut expressar la “preocupació” que genera la possible desaparició de la marca Grandvalira, una de les més potents del país, especialment a nivell turístic. A més, ha advertit, “Govern haurà de donar moltes explicacions” tot recordant que “al darrere hi ha una sèrie d’actuacions poc clares, arbitràries i fins i tot discrecionals per part seva que han anat complicant la situació entre els diferents socis”.

I és que, a l’entendre del PS, ja “hi ha ja antecedents en què el Govern ha actuat de forma poc neutra i on s’ha potenciat més alguna part de l’estació que no pas una altra”. El darrer ha estat el projecte de la plataforma a la pista de l’Avet. López ha recordat que la declaració d’aquesta infraestructura com a projecte d’interès nacional aixeca molts interrogants i que el partit ja hi estava a sobre. “

En una línia molt similar s’ha expressat Joan Sans, conseller de Partit Socialdemòcrata+Independents (PS+I) al comú d’Encamp.Ha recordat que “el punt que acaba detonant la situació és la declaració com a projecte d’interès nacional de la plataforma de la pista de l’Avet” però que “ja hi havia unes tensions i la corda entre Saetde i Ensisa estava molt tensada”. Al seu entendre, “hi havia un neguit important perquè, per exemple, DA defensava tenir un gran interès per invertir al Pas de la Casa però, en canvi, no s’ha traduït en res, ni per part de l’administració comunal ni de la general”. Això, ha explicat, preocupava també empresaris i veïns de la localitat i tot ha esclatat amb les darreres decisions. “Només veiem aquests moviments obscurs i arbitraris que, des de fora, no s’acaben d’entendre”, ha afirmat, per després lamentar que “ara acaben petant als dits de tothom i, sobretot, en contra de l’interès públic”.

Des del grup parlamentari Liberal s'ha indicat que es posen a disposició de les parts "per si es pot intercedir" i així evitar la dissolució de Nevasa.Així, ho ha manifestat Jordi Gallardo, president suplent del GPL, que ha anunciat que “respectem la decisió de Joan Viladomat que s’emmarca en l’àmbit de les decisions d’una societat privada”, alhora que ha lamentat “que es perdi una marca més durant aquesta legislatura” i ha emfasitzat que “és una mala notícia per Andorra” davant la possibilitat que desaparegui “la marca més important que té el país”.

El president suplent del Grup Liberal ha remarcat, durant l’atenció als mitjans de comunicació, que “crec que la plataforma de Soldeu no és l’únic motiu pel qual Joan Viladomat ha pres la decisió i que la pregunta que cal fer-se és per què s’ha vist abocada a prendre aquesta decisió una persona que creu tant en aquest país”. Gallardo ha demanat que “si des de Govern i des de les administracions es pot reconduir aquesta situació que tothom hi posi bona voluntat per reconduir-la”. També ha incidit, de nou, en “la disposició del Grup Liberal per aportar tot el necessari per evitar deixar-se perdre la marca Grandvalira” que ha catalogat com “una mala notícia pel país”.

tracking