Deixalleries mòbils per revifar la recollida selectiva al Principat

Els ciutadans hi podran llençar bombetes, piles, tòners de tinta, fluorescents o olis vegetals

Deixalleries mòbils per revifar la recollida selectiva al PrincipatSFG /J. A. VILADOT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern vol posar fil a l’agulla per facilitar l’abocament de residus domèstics més enllà de la separació tradicional del paper, els envasos i el vidre, i de retruc augmentar els índexs generals de reciclatge que l’any passat es van estancar al Principat. La xifra actual, que és de prop del 50%, segueix sent molt superior –fins a vint punts percentuals– a la mitjana europea. Per augmentar la xifra, el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat va lliurar ahir vuit deixalleries mòbils als comuns perquè els posin a l’abast dels ciutadans de cada parròquia.

Cada administració comunal decidirà la periodicitat amb la qual ubicarà les deixalleries mòbils als diferents pobles. Es van cedir vuit vehicles, un per a cada parròquia excepte Encamp, que per motius de distància en tindrà dos atès que un es destinarà al Pas de la Casa. Els ciutadans podran abocar a les deixalleries mòbils residus domèstics com ara tòners de tinta, bombetes i fluorescents, radiografies, piles o olis vegetals. La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va destacar que amb les minideixalleries mòbils es visualitzarà i es facilitarà la separació d’alguns residus que fins ara no se separaven de manera correcta. És el cas, per exemple, de les bombetes i dels fluorescents, que és habitual trobar-los als contenidors de vidre. El cost de les deixalleries és de 60.000 euros. Tot i l’estabilització del registre de recollida selectiva, Calvó va destacar que, si bé els índexs de reciclatge segueixen a prop dels objectius que marca la directiva de la UE per al 2020, “volem ser exigents amb nosaltres mateixos” per tal d’augmentar-los encara més. “Els ciutadans estan conscienciats i una bona part separa els residus perquè si no no arribaríem al 50% de reciclatge”, va dir Calvó.

Per la seva banda, la cònsol menor d’Ordino, Gemma Riba, va destacar que a partir d’aquest proper mes de juny les minideixalleries ja estaran operatives i que en funció dels resultats obtinguts s’adaptarà la ubicació dels vehicles atenent les necessitats dels ciutadans. Riba també va explicar que utilitzaran tots els mitjans de comunicació a l’abast del comú, com ara les xarxes socials i les aplicacions mòbils per informar sobre els diferents canvis d’ubicació de les minideixalleries mòbils.

tracking