SEGURETAt ciutadana

Més vigilància i controls policials amb la xifra rècord de 253 agents

Espot destaca que la policia incorporarà 31 efectius i que n’hi haurà 253, la xifra més elevada que ha tingut mai

Més vigilància i controls policials amb la xifra rècord de 253 agents

Creat:

Actualitzat:

La policia incrementarà la vigilància al carrer i els controls amb la incorporació de 31 nous agents, s’arribarà així als 253. El cos té el propòsit de mantenir el nivell de seguretat ciutadana i intensificar tant els controls a la xarxa viària com la prevenció dels delictes i el consum de substàncies tòxiques entre els joves, segons va manifestar ahir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, amb motiu de la festivitat de la patrona del cos.

La celebració va vestir de gala la policia andorrana amb l’entrega d’insígnies i la presència de les màximes autoritats del país. El cap de Govern, Toni Martí, va destacar la col·laboració amb els cossos dels països veïns i les actuacions de lluita per exemple contra el contraban. Martí va mostrar-se satisfet que la policia sigui “notícia per la seva feina” i no per les “desavinences” internes d’anys anteriors.

Xavier Espot va dir que les noves incorporacions hauran “de prioritzar determinades matèries que a hores d’ara “constitueixen el principal repte”, entre les quals les de delictes informàtics o socioeconòmics, però també es podran dotar “de més mitjans” altres àrees. “Històricament el cos no haurà tingut mai tants efectius”, va valorar Espot. També va destacar l’increment de partida pressupostària en recursos materials, que va pujar al milió d’euros l’any 2016, i que ha permès dotar cada agent d’una armilla antibales.

Menys delictes penals

El ministre va fer èmfasi en el fet que l’important és que la policia andorrana continua en “la línia cada cop més proactiva dels dar­rers cinc anys”, amb més tasques de prevenció que es tradueixen en “menys delictes penals”. Per exemple, va dir Espot, el 2016 s’han triplicat els controls d’alcoholèmia, multiplicat per quatre el comís de tabac i els controls de velocitat i duplicat les intervencions i sancions en matèria d’ordre públic, com en els casos de soroll veïnal o consumició d’alcohol en via pública. Amb tot, el nombre de delictes i de detinguts es manté estable des del 2012.

Pel que fa a les noves incorporacions, el director del departament de policia, Jordi Moreno, va recordar, això sí, que “només cinc són places de nova creació”. Moreno va afirmar convençut que faltaran més agents per assumir les necessitats que puguin sorgir amb la nova seu de la Justícia o l’aplicació de la nova llei del Joc.

Per la seva banda, Espot va fer referència a la modificació de la Llei de la policia, qüestionat pel cas de Jordi Troguet. Espot va dir que “el Govern ha respost amb modificacions normatives” i ha posat les mesures que “permetran que actuacions “que fan mal al cos” no es repeteixin.

Durant l’acte, tant el cap de Govern, com el ministre d’Interior, van posar l’accent en “les altes quotes de seguretat” de què gaudeix el país, fet que van relacionar amb “la bona feina” que fa la policia. Espot va mostrar-se convençut que la seguretat ciutadana és, de fet, “garant de la pau social” i que per poder mantenir-la cal que “no s’escatimin” esforços que dotin el cos dels recursos humans i materials necessaris per aconseguir un cos “pacificat”, que va situar com un “actiu clau” del principat. En aquest sentit, també Toni Martí va manifestar que la seguretat ciutadana és una part important de la qualitat de vida i del benestar de la població del país. El director de la policia va reiterar en la mateixa línia la importància del rol del cos i va alertar que la proliferació de les xarxes socials fa que “certes notícies” tinguin major ressò, la qual cosa pot generar inquietud a la població. Moreno va insistir que la ciutadania ha d’estar “tranquil·la” perquè els delictes s’han mantingut estables els darrers 5 anys. Moreno va posar en relleu determinades intervencions, com la detenció de sis persones en diverses operacions relacionades amb el contraban de tabac, la detenció d’un resident al qual se li van confiscar més de 27 quilograms d’haixix o actuacions destacables contra el tràfic d’estupefaents destinat al consum de joves i menors.

LA POLICIA LLIURA LES INSÍGNIES PER VETERANIA I JUBILACIÓ

Escaldes-engordany. El cos de policia va lliurar ahir en la festivitat de la patrona les insígnies als agents que han complert 15, 20 i 30 anys al cos i als que s’han jubilat l’últim any. Durant l’acte institucional al complex del Prat del Roure també es van entregar els diplomes als nous caporals, oficials i sotsoficials i va recordar-se el difunt vicepresident del Consell Superior de Justícia, Jaume Sansa.

tracking