judicial

Espot veu el cas Besolí lligat al passat del país

Admet que “potser sí” que s’està pagant ara el que no es va fer en el passat per prevenir el frau

Espot veu el cas Besolí lligat al passat del paísXavier Pujol

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, assegura que el país està preparat per prevenir casos com el de l’exconseller de Finances de Sant Julià de Lòria, Joan Besolí, que ha acabat a la presó per actuar com a testaferro de l’expresident del Barça Sandro Rosell i haver creat un entramat d’empreses a Andorra per blanquejar diners. En declaracions als periodistes, ahir després de la festivitat de la patrona del cos de la policia, el ministre va afirmar que la tasca realitzada pel Govern durant els darrers anys per homologar-se als estàndards internacionals en matèria de transparència permetrà evitar casos de possible frau. “Amb la feina que ha fet el Govern estarem en disposició de prevenir molt més que aquests fets no s’esdevinguin en el futur”, va dir, apel·lant a “les modificacions normatives i implementacions” que ha dut a terme l’executiu i que “van en la línia de garantir la reputació del nostre país i que casos d’aquests no s’esdevinguin més”. “El Govern, des de fa sis anys està fent la feina i cada cop estem més respectats i més homologats a escala internacional perquè hem implementat aquestes mesures que faran possible que els casos que han posat en dubte el bon nom d’Andorra no succeeixin més.”

En aquest context, el ministre va admetre que “potser sí” que el Principat està pagant ara tot el que no es va fer en el passat per combatre el blanqueig, però va recalcar que “independentment que a vegades haguéssim pogut ser una mica més proactius”, el que s’exigeix avui en dia “no és el que es recomanava fa cinc o deu anys”, i que per tant “mirar el passat des de la perspectiva d’avui és injust”. En aquest sentit, va confessar que “una visió retrospectiva del passat sempre podria ser més o menys crítica”, però va subratllar que “els paràmetres d’actuació actuals no eren els de fa cinc o deu anys”.

Respecte a la situació de l’empresari lauredià, que dijous va ingressar a la presó de Soto del Real per ordre de l’Audiència Nacional en considerar que hi havia risc de fugida, Espot va declarar que malgrat la cooperació judicial desconeix els detalls del cas i va apel·lar a “respectar la presumpció d’innocència” que “també concerneix el senyor Besolí”.

EN SUSPENS EL RELLEU DE SANSA

Espot va avançar que el Govern està estudiant com cobrir la vicepresidència del Consell Superior de la Justícia (CSJ) que ha quedat vacant amb motiu de la mort, dijous passat, de Jaume Sansa, al qual se li exhauria el mandat a l’octubre. El ministre de Justícia va destacar que la llei “no preveu què hem de fer ara”, de manera que la normativa “deixaria la porta oberta tant a deixar vacant la plaça com a cobrir-la”. Espot va manifestar que “ho estem acabant d’analitzar” i que encara “no hem pres cap decisió”. Jaume Sansa va ser nomenat l’any 2011 a proposta de l’executiu.

tracking