Retirada la petició de decomís de tres milions d'euros d'un magnat americà

La fiscalia esperarà fins al judici per blanqueig perquè es concreti l’origen dels diners

Retirada la petició de decomís de tres milions d'euros d'un magnat americàARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri fiscal va retirar ahir la demanda de decomís de prop de tres milions d’euros de l’empresari nord-americà Scott Sayler d’un compte d’una entitat bancària del Principat. De fet, les autoritats andorranes van arribar a bloquejar, a petició dels Estats Units, els tres milions que Sayler tenia dipositats en un compte del Principat. La fiscalia, però, vol esperar fins a la celebració del judici per blanqueig de capitals –que actualment es troba en fase d’instrucció– per decidir sobre l’origen dels diners.

Etiquetes:

Scott Sayler va ser condemnat el 2013 a sis anys i mig de presó pels delictes de suborn, falsificació de la qualitat de la salsa de tomàquet i pactar preus amb altres venedors per augmentar les vendes i millorar així el posicionament al mercat de la seva empresa de tomàquets processats SK Foods. El propietari de l’empresa agroalimentària, que va reconèixer els fets, va admetre, alhora, tenir fins a tres milions d’euros transferits al Principat.

Tot i això, defensa que la procedència d’aquests diners són lícits i que corresponen als diners que va cobrar de l’agència tributària. Els diners, però, també són reclamats per part del Banc de Mont-real, que considera que l’empresari va obtenir-los gràcies al frau i a un fons de crèdit d’uns 160 milions d’euros que l’empresari no els va retornar.

Els tribunals nord-americans van condemnar Sayler per haver desenvolupat, durant deu anys, un sistema de suborns als responsables de compres de les principals marques de menjar que utilitzaven tomàquets per als seus productes. Aquestes companyies adquirien a SK Foods el tomàquet processat a un preu inflat respecte del mercat.

El sistema va permetre a Sayler liderar el mercat mundial del tomàquet processat amb filials en múltiples països del món. També se’l va acusar d’adulterar els productes per sobre dels límits permesos amb productes químics.

L’any 2009, poc després de destapar-se l’escàndol, l’empresa SK Foods va entrar en fallida i va ser venuda. Poc després, Sayler va marxar del país per moure milions de dòlars dels comptes que tenia ubicats en països del Carib i d’Europa, però va ser arrestat en el seu retorn als Estats Units per l’FBI.

tracking