Balanç anual de la policia

La policia triplica els decomisos de tabac i duplica els de droga

La policia va triplicar el nombre de paquets intervinguts i va confiscar 29 quilos d’haixixSL’any passat es va detenir 551 persones

La policia triplica els decomisos de tabac i duplica els de droga

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comisos de tabac i drogues es van disparar l’any passat segons les dades de la policia que ahir van presentar el ministre d’Interior, Xavier Espot, i el director del cos, Jordi Moreno. Respecte al tabac, es va triplicar el nombre de paquets intervinguts. Els agents van confiscar 128.735 paquets (100.869 s’engloben en infraccions penals i 27.866 en administratives) el 2016 i van més que triplicar els 37.714 comissats fa dos anys. “L’increment substancial que hi ha hagut el darrer any fa palesa l’actitud molt més incisiva del cos de policia a les zones fronteres per lluitar contra el tràfic de mercaderies sensibles i en concret contra el contraban de tabac”, va argumentar Espot.

El ministre també va destacar l’increment “molt important” de comisos d’haixix. I també de cocaïna, que “han estat el doble que el 2015, tot i que estem parlant de xifres més petites”. La policia va intervenir l’any passat 29,2 quilos d’haixix, gairebé 26 més que el 2015. La gran responsable va ser l’operació que es va fer el desembre passat a Ordino, en què es van intervenir 26 quilos.

“Val la pena destacar la feina pro activa que ha dut a terme la policia en aquest àmbit”, va dir Espot, que va admetre que “no ens satisfà perquè sabem que hem de donar resposta a una nova problemàtica que és el consum d’estupefaents per part de nois cada cop més joves, i això ens obliga a ser molt més pro actius”. Va explicar que “no és un fenomen propi d’Andorra. El podem veure en molts altres països on hi ha cada cop més consum en una edat més primerenca”.

El director de la policia va avançar la intenció d’incrementar les xerrades preventives que es fan a les escoles perquè “volem sensibilitzar sobre la problemàtica dels delictes a les xarxes socials i els estupefaents”.

dues mil intervencions més

L’any passat la policia va dur a terme 12.421 intervencions a requeriment de la ciutadania, dues mil més que el 2015. Malgrat això, el nombre d’infraccions penals es va mantenir en xifres similars a les dels darrers sis anys. Hi va haver 1.436 delictes penals (100 més que el 2015) i els més habituals van ser contra el patrimoni, és a dir, furts i robatoris. Espot va destacar que aquest tipus d’infraccions van a la baixa des del 2012. Aquell any van ser el 37% del total i el 2016, el 29%. Les contravencions penals van ser gairebé les mateixes que l’any passat (2.124 respecte a 2.122), i la gran majoria, el 58%, van ser contra el patrimoni. “Les xifres demostren que la policia fa la seva feina i que tenim altes cotes de seguretat ciutadana”, va indicar Espot. Respecte a les detencions, la policia va arrestar 551 persones, 420 residents i 131 que no ho eren.

menys accidents amb víctimes

Els accidents de circulació es van incrementar lleugerament l’any passat, passant de 575 a 594. Es van reduir en 27 els accidents amb víctimes (285) i no n’hi va haver cap de mortal. En els que només hi va haver danys materials es va produir un increment de 46, de 263 a 309. En el primer cas hi va haver 18 accidents on el conductor anava begut o drogat i en el segon cas, 50. El ministre va assegurar que aquest any seran “molt més incisius” pel que fa a la seguretat viària.

I ho seran tot i que l’any passat es van realitzar el doble de controls als conductors per detectar alcohol i drogues que el 2015. Van ser 3.506 respecte als 1.425 de fa dos anys. Tot i això, els positius van caure, passant dels 298 als 261. Quant a les sancions de circulació, cal destacar l’increment important dels excessos de velocitat (12.393), arran de més controls i dels radars instal·lats a la xarxa viària, segons va assenyalar Moreno. En canvi, van baixar les sancions per l’ús de telèfon o no dur el cinturó de seguretat.

Per últim, les sancions per destorbar la tranquil·litat dels veïns van passar de 64 a 135, i per falses alarmes, de 23 a 63.

tracking