Economia

L'acord amb la UE mantindrà les franquícies

La proposta sobre el sector del tabac es plantejarà el juliol vinent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea (UE) està predisposada a mantenir l’actual sistema de franquícies comercials. Així ho va dir ahir el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, en declaracions després de la setena reunió del pacte d’Estat per un acord d’associació amb la UE i en què també hi van participar el cap de Govern, Toni Martí, i els representants dels sectors econòmics i socials del Principat.

Tant el tabac com el model de franquícies, que permet passar legalment mercaderies per valor de 900 euros per la duana i fins a 300 en productes agroalimentaris (amb l’excepció de productes com el tabac, les begudes alcohòliques o els perfums), són els dos grans cavalls de batalla de les negociacions. “Tenim la predisposició de la Unió Europea per mantenir les franquícies als nivells actuals”, va manifestar Saboya, que alhora va afirmar que aquest fet permetrà “calmar totes les inquietuds que haurien pogut sorgir”. Durant la trobada d’ahir, el ministre d’Afers Exteriors també va exposar els resultats de la dar­rera ronda de negociacions que va tenir lloc a Brussel·les la setmana passada. El titular d’Exteriors va explicar que la delegació del Principat ha comunicat als negociadors europeus la seva predisposició d’incorporar en el règim d’unió duanera els capítols de l’1 al 23, amb la qual cosa el sector agrícola podrà comerciar més enllà del Principat, encara que Saboya va afirmar que aquesta possibilitat “estarà subjecta al fet que es trobi una solució global, incloent també el tabac”. El secretari general de la Unió Sindical Andorrana (USdA), Gabriel Ubach, creu que això podrà donar sortida a nous productes. “Podem ser prou intel·ligents per diversificar la nostra economia a través de l’acord d’associació”, va dir Ubach.

Pel que fa al capítol 24, que cor­respon al tabac, el Govern plantejarà a la UE mantenir-lo intacte tal com està definit a l’acord duaner. El Govern té previst plantejar una proposta a la UE durant el mes de juliol que reculli les demandes del sector tabaquer com, per exemple, mantenir la quantitat de tabac amb què es pot creuar la frontera i prioritzar les productores del Principat per sobre de le europees. Saboya també va explicar que encara no s’ha concretat cap xifra sobre la transitorietat que es podria establir per aplicar l’acord d’associació. D’altra banda, el president de la PIME, Marc Aleix, va explicar que les negociacions avancen tot i que “a poc a poc”. A més, Aleix creu que “en cap cas el tabac hauria de bloquejar les negociacions amb la UE”.

Les properes reunions amb els membres de la UE tindran lloc a Brussel·les durant la primera quinzena del mes de juny. D’altra banda, Toni Martí i Gilbert Saboya també van rebre ahir el ministre d’Afers Europeus de Noruega, Frank Bakke-Jensen, amb qui van tractar la possibilitat d’acordar una col·laboració del Principat amb el secretariat de l’Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA). D’aquesta manera, es facilitaria la participació i el seguiment del disseny de les futures normes de la UE per defensar les especificitats andorranes.

L'acord amb la UE mantindrà les franquícies

tracking