Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Medi ambient

S'impulsa un paquet de mesures per reduir l'ús de les bosses de plàstic

Només es podran subministrar les bosses superiors a 50 micres i 10 litres de capacitat, i el preu s’incrementa dels 2 cèntims establerts al reglament anterior fins als 10 o 15 cèntims.
L'executiu farà una normativa més estricta sobre les bosses.

Govern projecta una normativa més restrictiva contra les bosses de plàstic

El preu s'incrementa dels 2 cèntims establerts al reglament anterior fins als 10 o 15 cèntims.

Actualitzada 22/05/2017 a les 18:01
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, han presentat avui un seguit de mesures que tenen com a objectiu reduir notablement l’ús de les bosses de plàstic. Aquestes mesures s’emmarquen en la recent aprovació del Reglament per a la reducció del consum de les bosses de plàstic, el passat dimecres al Consell de Ministres.

La problemàtica de les bosses de plàstic és important ja que estan fetes de petroli i tot i tenir una vida útil curta, d’uns 12 minuts, romanen al medi durant centenars o milers d’anys i són un contaminant molt abundant i que es dispersa fàcilment. Per aquest motiu, la reducció de les bosses de plàstic es va establir com a mesura prioritària de prevenció al Pla Nacional de Residus 2017-2020.

Així, el paquet de mesures presentat avui, i ja treballat amb el sector del comerç, contempla accions de comunicació i informació, a més d’un augment del preu de les bosses de plàstic. En aquest sentit, la ministra ha indicat que es tracta d’un objectiu que hauria de ser fàcil per la quantitat d’alternatives que hi ha a les bosses de plàstic i perquè només requereix d’un canvi d’hàbits.

El director general de Medi Ambient ha presentat el reglament aprovat, i ha indicat que aquest prohibeix totes les bosses de plàstic lleugeres, de menys de 50 micres o de 10 litres de capacitat, ja que són aquelles que per la seva composició són més difícilment reutilitzables. Així, tots els comerços han de respectar la prohibició de subministrar aquestes bosses, i només queden excloses les bosses sense nanses i els embalatges per guardar els aliments directament, per tal de prevenir el malbaratament alimentari i el sobreembalatge.

Pel que fa a les bosses reutilitzables de plàstic, només es podran subministrar les superiors a 50 micres i 10 litres de capacitat, i el preu s’incrementa dels 2 cèntims establerts al reglament anterior fins als 10 o 15 cèntims. Aquelles bosses que estiguin fetes amb més del 80% de material reciclat es podran vendre a 10 cèntims d’euro, però la resta costaran 15 cèntims.

El reglament entrarà en vigor el mes de novembre, coincidint amb la Setmana de Prevenció de Residus, durant la qual hi haurà una campanya de difusió important per arribar al màxim de població.

L’augment de preu, però, és només una mesura, que anirà acompanyada també d’un canvi d’hàbits en la distribució de les bosses, ja que no es podran oferir a les caixes dels supermercats, sinó que hauran de ser sol·licitades pels consumidors, no estar visibles i lliurar-se de forma limitada.

D’altra banda, s’han previst un seguit de mesures de comunicació que contemplen una formació per al personal dels comerços sobre el contingut del reglament i la motivació ambiental d’aquest. A més, de cara a la ciutadania els establiments hauran d’informar de manera visible de les mesures per reduir les bosses de plàstic a la caixa i també en les mateixes bosses, que hauran de ser retolades amb un missatge de prevenció.

La ministra també ha informat que Andorra s’ha unit a la coalició internacional liderada per França contra les bosses de plàstic, amb la voluntat de demostrar la fermesa d’aquest objectiu també a nivell internacional, ja que tot i tractar-se d’una problemàtica global, s’hi ha d’actuar amb accions concretes.
  • #1 Sergi
    (22/05/17 19:10)

    Quina presa de pèl .... les grans superfícies comercials han passat de no cobrar les seves bosses a cobrar-les, ia sobre anem fent-publicitat del seu negoci perquè serigrafían les seves bosses, ens preneu per estúpids? Està demostrat que no s'educa a la gent cobrant més per les bosses, però és una bona excusa per guanyar més diners a costa de "Medi Ambient i Sostenibilitat" .....

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts