Congrés ordinari

Ld'A afirma que el candidat pot no ser Josep Pintat

Gallardo assegura que Josep Pintat en pot ser un, però que seria “un mal favor” per al projecte “limitar-se a un sol nom”

Ld'A afirma que el candidat pot no ser Josep PintatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La militància de Liberals d’Andor­ra ha encarregat a la nova executiva escollida en el marc del congrés ordinari del partit celebrat ahir que redacti un procediment “participatiu i democràtic” de cara a l’elecció del candidat a les properes eleccions generals. Segons va explicar el secretari general del partit, Amadeu Rossell, no hi ha un termini perquè la nova executiva tingui enllestit el procés tenint en compte que les eleccions seran a l’abril del 2019. “Treballem sense pressa”, va dir Rossell, que va admetre que “és possible que el mecanisme s’elabori al llarg d’aquest any”.

Preguntat pels periodistes en una compareixença de premsa posterior al congrés ordinari per si aquest procés participatiu i democràtic eren unes primàries, el secretari general dels liberals no va dir ni que sí, ni que no. “Li podem dir primàries o com vulguis, el nom no és important, el que és important és que la gent pugui participar i dir-hi la seva”, va assenyalar Rossell, per afegir que “primàries sona molt malament perquè sona a trencadissa i a model espanyol, i el que hem de trobar és el sistema on tothom participi i no hi hagi trencadissa, sinó la màxima integració possible”.

Malgrat que divendres passat el president del partit, Jordi Gallardo, no va posar en dubte el lideratge del candidat a les generals passades i president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, ahir va mostrar el desig de comptar amb més opcions a l’hora d’escollir el cap de llista. “Seria un mal favor per al projecte que tot es limités a un sol nom”, va dir Gallardo, que hi va afegir que “qui vol aspirar a ser alternativa de Govern ha de tenir diversos noms damunt de la taula”.

pintat, un candidat més

El president de Ld’A sí que va admetre que “el senyor Pintat és el president del nostre grup parlamentari, és la persona que es va presentar el 2015 i evidentment té molt a dir perquè el vam anar a buscar llavors i molta gent encara pensa que pot ser el nostre cap de llista”. Però, va afegir, “hi ha altres persones que evidentment poden pensar el contrari”.

Gallardo va insistir que “el més important es trobar el mecanisme i que sigui un procés transparent, que no creï friccions, i on tot­hom pugui opinar i no divideixi el partit. I un cop el procés estigui clar serà el moment de buscar les persones i un nom de consens”.

Insistint en el candidat del 2015, va indicar que el de Josep Pintat “serà un d’aquests noms sempre que ell decideixi que vol ser candidat. Potser els militants ho tenen molt clar i només volen un nom i si és el del senyor Pintat la darrera paraula la tindrà ell”.

Preguntat sobre si Gallardo podria ser un d’aquests candidats, va dir que no volia entrar en una “cursa” de noms ni de persones perquè “no ens aporta absolutament res”, i va indicar que “entre aquests noms n’hi pot haver molts, hi pot haver el d’Amadeu Rossell, el de Judith Pallarés, el de Josep Pintat, el de Ferran Costa i el de Jordi Gallardo”.

Sí que va deixar molt clar, i a títol personal, que “hi ha una única condició”, que la persona que lideri el projecte “ha de ser un militant dels liberals que cregui i que hagi lluitat pel mateix”. Així, va afegir, “tant el senyor Gallardo com qualsevol dels 125 militants del partit són potencials candidats a liderar la llista electoral”.

Discrepàncies amb els pactes

El president del partit, que va recordar “la lluita” perquè el projecte hagi tingut “una continuïtat” des del 2011, va advertir del perill d’“aventurar-se en plataformes i coalicions estranyes”. Rossell, que fa poques setmanes va proposar un tots contra DA, va indicar que “només faltaria” que no pogués parlar amb Jaume Bartumeu per “sumar per Andorra i per uns neguits per la situació del país”. Gallardo va matisar que és la seva opinió i que els militants decidiran “si anem sols, en plataforma, en coalició, en federació o ens anem cap a casa”.

"ACABAR AMB LA FOSCOR" DE DA

“Acabar amb la foscor i obrir una porta plena de llum que doni un tomb a la política que ha patit el país durant els darrers anys de Govern de DA.” Són paraules del secretari general de Ld’A, Amadeu Rossell, als militants, segons va indicar el partit en un comunicat de premsa. En el congrés ordinari, que es va fer a porta tancada, va defensar la necessitat del canvi davant l’actitud dels que “creuen que Andorra és com el pati del darrere de casa seva”. Es va renovar l’executiva. Com va avançar el Diari, es mantenen Jordi Gallardo com a president i Rossell com a secretari general.

tracking