Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Tribunals

La justícia obliga el Col·legi d'Arquitectes a donar d'alta un professional

El demandant té l’autorització del Govern però l’ens al·legava que no té la formació necessària
Una de les sales de vistes de la seu de la justícia.

La justícia obliga el Col·legi d'Arquitectes a donar d'alta un professional

Una de les sales de vistes de la seu de la justícia.

Arxiu
Actualitzada 22/05/2017 a les 10:23
    D.M.
La sala administrativa del Tribunal Superior ratifica la decisió de la Batllia i obliga el Col·legi d’Arquitectes a donar d’alta un professional al qual fins ara havia rebutjat inscriure en al·legar que no té la formació necessària per exercir al Principat. El conflicte arrenca el juliol del 2014, quan el recurrent va sol·licitar col·legiar-se després d’haver obtingut l’autorització d’exercici al país del ministeri de Justícia i Interior. Un parell de mesos després el ministeri va confirmar per carta al col·legi aquesta autorització. Però l’ens professional, un any després, va emetre un informe desfavorable al·legant que el sol·licitant no complia els requisits per a l’exercici professional i el plet va acabar a la Batllia.

Per negar l’exercici, el col·legi va al·legar que l’autorització del Govern era nul·la, ja que era necessari un informe previ del col·legi professional que no existia, que el demandant no tenia la titulació suficient per treballar d’arquitecte i que l’aval de l’executiu no podia ser vinculant si el professional no complia els requisits de la llei i els estatuts del col·lectiu. El demandant, al seu torn, va al·legar que quan va demanar l’autorització d’exercici al Govern no es necessitava un informe del col·legi, que tenia els crèdits suficients i, a més, un títol reconegut a França, i que el col·legi havia tingut l’oportunitat de recórrer contra la resolució de l’executiu i no ho havia fet.

Precisament aquest darrer fet, una qüestió de procediment, ha esdevingut cabdal per als magistrats que han avaluat l’afer. La sentència conclou que s’ha de donar la raó al demandant perquè els arguments per denegar-li la col·legiació contradiuen la resolució del Govern en què li atorgava l’autorització de l’exercici. La sentència recorda que aquesta resolució va esdevenir ferma des del moment que no hi va haver impugnació, tràmit que hauria pogut realitzar el col·legi perquè en coneixia l’existència. La sentència recorda a l’ens que el ministre de Justícia i Interior els va informar degudament el 19 de setembre del 2014.

Fonts del col·legi van assenyalar que aquest és l’únic plet derivat de l’obertura estrangera i que en la resta de col·legiacions en què el professional tenia titulacions de centres extracomunitaris aquestes havien estat prèviament homologades a França o Espanya. Van assenyalar que en el cas dels demandant, a més, la titulació no arriba als crèdits necessaris. La junta valorarà en una propera reunió com procedir a partir d’ara i si continua la via judicial. Des de l’ens van insistir que no estan en contra de l’obertura de la professió però que el seu interès és que els professionals que s’instal·lin aportin “qualitat”. Tanmateix, les fonts es van tornar a queixar que la reciprocitat “no és ben bé justa”.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts