Congrés liberal internacional

Jordi Gallardo assegura que no qüestionen el lideratge de Josep Pintat

El president del partit assenyala que l’encàrrec a la nova executiva d’escollir un procediment per nomenar el candidat no el posa en dubte

Jordi Gallardo assegura que no qüestionen el lideratge de Josep PintatLIBERALS D'ANDORRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Liberals d’Andorra no qüestiona el lideratge de Josep Pintat malgrat l’encàrrec que rebrà la nova executiva del partit que surti del congrés que se celebrarà demà, d’elaborar un procediment per a la futura nominació del candidat o la candidata de la formació a les properes eleccions generals. Ho va assegurar ahir el president del partit i vice-president segon del grup parlamentari, Jordi Gallardo, en una roda de premsa que es va dur a terme en el marc del congrés del 70è aniversari de la Internacional Liberal que es clausura avui.

“Penso que com a partit estructurat i seriós que avui en dia som hem de tenir aquest procediment com ja l’havíem tingut en altres moments per cercar la persona més idònia”, va assenyalar Gallardo, que va recordar que el 2015, quan es va fer la recerca del candidat, es va utilitzar una altra fórmula per “la situació particular del partit”. Ara, dins “la normalitat” de ser un partit “en creixement” i “amb estructures”, es pot fer aquest encàrrec “amb absoluta normalitat”. Segons el conseller general liberal, “això no vol dir que es qüestioni el lideratge de ningú”, ja que el que fan els partits “seriosos” és “dotar-se d’eines participatives i democràtiques per poder escollir la persona que millor els pot representar”.

Malgrat això, Gallardo va defugir la paraula primàries. “No necessàriament han de ser unes primàries”, va indicar el president del partit liberal, que va insistir que “el procediment l’haurà de treballar i l’haurà de proposar l’executiva votada al congrés, i que tindrà com a encàrrec decidir quin ha de ser al seu parer el procediment més adient per nomenar aquesta persona”. El polític liberal va afegir que “no li puc dir avui si estem parlant de primàries o si estem parlant d’una altra fórmula. I ni si això es farà en una data en concret”. Aquest, va indicar, “és un dels molts reptes que tindrà aquesta nova executiva”.

No es postula com a candidat

Preguntat per sí es postularia com a cap de llista de la formació a les properes eleccions generals, Gallardo va afirmar que ara mateix “no estem parlant de candidats”. Insistint en la seriositat de la seva formació, va reiterar que “abans de buscar la persona o les persones s’ha de triar un procediment”. Va posar un exemple: “Si el procediment és anar a demanar a la persona que va ser candidata l’altra vegada [ho va ser Josep Pintat] i aquesta persona diu que sí, aquí s’ha acabat el procediment. No hem de buscar altres possibilitats.”

Quant al calendari per tenir tancat quin serà el procediment per escollir el candidat, va recordar que d’entrada, “i res fa pensar que hi hagi un avançament electoral”, els comicis són el 2019. “Avui estem a maig del 2017 i encara queda molt camí i el temps suficient per preparar un bon procediment participatiu que tot­hom veu de bons ulls i que tot­hom entén”, va assegurar.

Un calendari que, segons el polític liberal, fa que no hi hagi pressa per decidir el candidat a les generals. “Crec que estem molt lluny d’això i és un debat que nos­altres no hem buscat”, va dir Gallardo, per afegir-hi que “no ens aporta res ara mateix perquè parlar de noms implica un desgast per a aquestes persones”.

TROGUET I LAFOZ ES DEFENSEN

Els consellers liberals d’Encamp, Jordi Troguet i Maribel Lafoz, van afirmar ahir a través d’un comunicat que amb la sentència que desestima el seu recurs contra els salaris comunals l’actuació de la majoria comunal queda “avalada i validada”. Una actuació que consideren que ha provocat “desigualtat salarial” als consellers de la minoria, “una evidència del tracte clarament desigual al qual hem estat sotmesos”. Troguet i Lafoz lamenten que el Constitucional “refusa entrar al fons de la qüestió” i assenyalen que “no deixa cap més opció per discutir el fons de la qüestió”.

SUPORT DELS LIBERALS DE LA UE A LES NEGOCIACIONS PER L'ACORD

El president del grup liberal al Parlament Europeu, Hans van Baalen, va donar ahir suport explícit a Andorra en la negociació que manté amb Brussel·les per a un acord d’associació amb la Unió Europea. Present al congrés de la Internacional Liberal, Van Baalen va indicar que el que han d’entendre al Parlament Europeu és que l’acord ha de ser bo per a totes les parts. Va dir que la UE “no hauria de ser arrogant” i que seria “inacceptable” que des de Brussel·les es digués que aquest és l’acord i si li acceptes bé i si no, també. “Si hi ha coses importants que Andorra desitja hauríem de ser molt receptius. La Unió Europea és una unió de respecte per als altres estats”.

El president de la Internacional Liberal, Juli Minoves, que va acompanyar en roda de premsa Van Baalen i la presidenta de l’ens, Hakima el Haite, va indicar al respecte que “cada negociació té el seu temps i ha de convenir a les dues parts”. Unes negociacions sobre les quals els liberals han tingut una postura “coherent i constant”.

Respecte al congrés, que està aplegant a Andorra 200 polítics liberals de 56 països diferents, el denominador comú dels ponents ha estat la importància del liberalisme per lluitar contra el populisme de tot tipus. Així ho va indicar el president de Liberals d’Andorra, Jordi Gallardo, que va celebrar que la família liberal continuï creixent.

De fet, ahir es van acceptar a la Internacional Liberal onze nous membres de ple dret, entre els quals es troba l’ALDE Party, que agrupa els parlamentaris liberals al Parlament Europeu, i cinc nous membres més com a observadors.

tracking