Cossos especials

El Tribunal de Corts arxiva el cas de les escoltes a la policia

El Tribunal de Corts deixa clar que no hi va haver punxades voluntàries a agents, sinó que els tècnics no van poder arreglar una avaria i van posar un sistema de gravació permanent

El Tribunal de Corts arxiva el cas de les escoltes a la policiaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts ha ratificat l’arxivament del cas de les escoltes policials i explica clarament que no hi va haver cap voluntat de gravar ningú, sinó que va ser un nyap tècnic. Exonera, així, l’exdirector de la policia, Joan Ramon Peralba, i l’excap d’Assumptes Interns i encarregat del sistema de gravació, Ramon Sancho. El cas es remunta al 2010, quan es descobreix que hi ha una sèrie de telèfons a diferents despatxos de l’edifici de la policia que graven constantment les converses. El sindicat de la policia i diferents membres del cos consideren que se’ls ha estat gravant voluntàriament per instrucció del director Joan Ramon Peralba a través de les ordres donades al cap d’assumptes interns. La instrucció de la causa ja va decidir arxivar i ara el Tribunal de Corts ha rebutjat els recursos que tornaven a demanar que es processés Peralba i Sancho.

La sentència desmenteix totes les acusacions d’intencionalitat de la direcció de la policia i demostra que el problema provenia d’un equipament obsolet i una mala decisió del tècnic encarregat de reparar-lo. El producte d’enregistrament havia estat adquirit als anys 90 i havia estat concebut en dos sistemes diferents. La centraleta, on arriben les trucades de denúncies, socors, ajuda.. i que poden ser necessàries per a proves en casos policials, tenia un sistema per enregistrar permanentment. Com que no es pot saber si la trucada que entra a la centraleta serà important, s’enregistra tot. La segona pota del model era un sistema per gravar a la demanda, mitjançant un botó que estava en certs despatxos per si els policies que els ocupaven consideraven que era necessari gravar una conversa. Els despatxos on estaven instal·lats els botons per enregistrar van anar canviant d’ocupants durant els anys i no es va fer cap seguiment del funcionament.

El 2009 el sistema falla i es comunica amb Televalls, que era l’empresa que l’havia subministrat. Televalls contacta amb el servei oficial a Espanya d’Álava Ingenieros perquè hi desplaci un tècnic. L’especialista, quan arriba, constata que “en tractar-se d’un producte obsolet, no disposava d’un coneixement suficient d’aquell sistema i a més no disposava de peces de recanvi (...), per aquesta raó el tècnic oficial de la gravadora va prendre la decisió de posar tots els telèfons en gravació directa [gravació continuada] alhora que es dupliquen les connexions per raons de seguretat”. En realitat, el sistema no té solució perquè ja no hi ha peces en estoc per poder reinstal·lar el sistema de gravació controlada per botons als despatxos i per tant l’única solució és deixar-ho tot gravant permanentment. Es comencen a generar cintes que es van reciclant amb les mateixes cintes i es van omplint una vegada i una altra sense que se’ls doni utilitat. Hi ha un desconeixement general perquè la nova situació del sistema de gravació no es va trametre, ja que va ser una decisió tècnica.

La prova més evident de la falta de voluntat de gravar es troba en el fet que un dels despatxos afectats és el del mateix director Peralba. Les seves converses telefòniques també s’han gravat totes íntegrament. El 2010 la policia s’adona que s’estan fent les gravacions continuades i demana a Televalls que ho aturi i que només deixi gravant la centraleta. Els recurrents tenen l’opció d’un recurs d’empara al Constitucional.

LA IMPUTACIÓ PER L'AFER VA COSTAR EL CÀRREC A PERALBA I GISPERT

El Govern va fer públic el 10 de febrer del 2014 que destituïa el director de la policia, Joan Ramon Peralba, i un dels directors adjunts, Pere Gispert, perquè la batlle instructora del cas de les escoltes telefòniques havia decidit inculpar-lo. Segons va explicar Toni Martí, “el Govern no es pot permetre que la mínima ombra de sospita recaigui sobre càrrecs tan sensibles com ho és la direcció de la policia”. La inculpació de Peralba va provenir d’una primera declaració de l’excap d’Assumptes Interns, Ramon Sancho.

El comandament policial era el responsable del sistema de gravació i es va presentar a la declaració davant la batlle sense advocat propi. Era l’únic inculpat pel procediment i en un moment de la declaració, davant de l’allau de preguntes, els advocats dels demandants van explicar que seguia ordres de la direcció. Cal recordar que Peralba havia estat el director del mandat Albert Pintat fins al 2009, i que posteriorment va recuperar el càrrec, el 2011, amb Martí com a cap de Govern. El cas de les gravacions pertanyien a la primera època de Peralba com a director, però van acabar amb el seu mandat en la segona. Quan Sancho va tornar a declarar amb un advocat propi va explicar que seguia ordres però que no hi havia ordres de la direcció d’anar gravant policies.

tracking