trobada bilateral

Rajoy es compromet a donar suport a Andorra pel tabac a la UE

Martí es mostra “convençut” que Espanya està a favor d’un tracte específic i assegura que es compta
“amb el seu suport”

Rajoy es compromet a donar suport a Andorra pel tabac a la UESFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Compromís d’Espanya en el repte d’Andorra d’aconseguir una solució específica per al tabac en el marc de les negociacions que està duent a terme per a un acord d’associació amb la Unió Europea. El cap de Govern, Toni Martí, es va reunir ahir a Madrid amb el president espanyol, Mariano Rajoy, per refermar el suport de l’Estat espanyol en el procés d’acostament a Europa, sobretot pel que fa a reconèixer l’especificitat del capítol 24. En declaracions al Diari després de la reunió, que va tenir lloc al palau de la Moncloa i va durar una hora i quart, Martí va assegurar que es compta “amb el suport d’Espanya”, com també amb el de França, perquè “a ningú se li escapa que el suport d’Espanya i França són essencials” per convèncer les institucions comunitàries.

Preguntat pel si el govern de Rajoy és partidari de trobar una solució especial per al tabac, el líder de l’executiu va manifestar: “N’estic convençut, com també n’estic convençut per part de França.” “Jo sóc optimista. Aquestes reunions serveixen per mantenir i explicitar que continuem comptant amb el seu suport”, va manifestar. Amb tot, va remarcar que se n’haurà de continuar parlant en el futur perquè “mantinc que l’acord no es tancarà aquesta legislatura”. De la seva banda, l’executiu de Rajoy va emetre un comunicat posant de manifest que el procés de negociacions “interessa Espanya des de la seva condició simultània d’Estat membre de la UE i veí d’Andorra”.

El mateix amb Macron

Martí va avançar que també parlarà del tracte preferent al capítol 24 amb el president de la República francesa, Emmanuel Macron. Segons va indicar, “és molt important que s’entengui que el tabac té un pes rellevant en el si de l’economia andorrana i en els ingressos de l’Estat” i, per tant, “properament si el calendari del Copríncep ho permet vull parlar directament amb ell d’aquest tema”. El líder de l’executiu va destacar que la fase actual de les negociacions és “important”, i va dir que “properament” el Govern ja tindrà llesta una proposta respecte al tabac que s’està discutint amb fabricants i colliters. En aquest sentit, va subratllar que “és indispensable que ens ajudin de forma decidida com han fet fins ara”, i va apuntar que el país ha fet el necessari perquè Espa­nya i França donin suport a les reivindicacions andorranes, fent referència a les pujades de preu del tabac que s’han implantat i a la lluita contra el frau i contraban.

Cimera iberoamericana

Martí va aprofitar la trobada per presentar formalment la candidatura d’Andorra a acollir la cimera iberoamericana del 2020 que s’haurà de formalitzar l’any que ve a Guatemala. Una cimera que “ens col·locarà al món”perquè permetrà que 24 caps d’Estat i de govern de països sud-americans visitin el país, així com més de mig miler de periodistes d’ar­reu del món.

“És una gran oportunitat que hem aconseguit per fer conèixer Andorra. Jo ja no seré cap de Govern, però ens adonarem del que hem aconseguit, i ho farem quan vegem aparèixer els presidents de les repúbliques llatinoamericanes, entre les quals hi ha el G-20”, va remarcar. En la primera trobada que mantenen d’ençà que Rajoy va tornar a ser investit president, l’octubre passat, Martí li va explicar que la cimera que vol organitzar el Principat permetrà que altres estats de la comunitat iberoamericana acullin reunions sectorials. En aquesta línia, el cap de Govern es va trobar dimarts a la nit a Madrid en un sopar amb la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, també per traslladar-li aquesta voluntat d’organitzar “un esdeveniment que serà una fita històrica per a les relacions internacionals d’Andorra”.

La trobada entre Martí i Rajoy també va servir per garantir la reciprocitat en l’exercici de l’advocacia, fet que suposa que Espa­nya elimini la dispensa que han de demanar els lletrats andorrans per poder exercir al país.

EL 'CAS PUJOL', TEMA ABSENT AL A REUNIÓ DE MADRID

El cas Pujol no va ser tema de conversa entre Martí i el seu homòleg espanyol en la trobada que van mantenir ahir a la Moncloa, segons va assegurar el cap de Govern en les explicacions que va donar sobre la reunió. Malgrat l’actualitat de l’afer al país veí del sud per les darreres informacions sobre el compte de Marta Ferrusola a Andorra i les declaracions d’un dels fills acusant els Cierco de subministrar informació falsa a la justícia, el líder de l’executiu va afirmar que “jo no vaig a veure cap cap de govern per parlar de temes judicialitzats”. “El cas Pujol és un tema judicialitzat i per tant no fa part de més comentaris”, va expressar, afegint que tot el temps de la trobada es va destinar a abordar “temes tan importants i que són d’actualitat com l’acord d’associació, l’aeroport i la cimera iberoamericana”. Martí es va mostrar “molt satisfet” pel clima de la conversa i va afirmar que els contactes seguiran en el futur per aprofundir en l’acord d’associació i el suport d’Espanya.

tracking