treball

S'aproven cinc programes de foment de l'ocupació

Segons el ministre Espot, els programes s’adapten a la situació econòmica i social actual i fomenten encara més la inclusió de les persones en situació de vulnerabilitat o exclusió social

S'aproven cinc programes de foment de l'ocupacióSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres ha aprovat avui cinc reglaments de diferents programes de foment de l’ocupació que ja van ser consultats prèviament dilluns a la Taula Permanent per a la formació en el treball. Tal com ha indicat el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, els programes donen continuïtat als projectes ja iniciats en anys anteriors, però s’adapten a la situació econòmica i social actual i fomenten encara més la inclusió de les persones en situació de vulnerabilitat o exclusió social.

Els decrets aprovats fan referència al Programa de foment de la contractació indefinida al sector privat, el Programa de foment de l’ocupació i formació en el sector privat, el Programa de foment de la contractació i la formació pràctica a l’empresa per a joves de 16 a 20 anys, el Programa per a la millora de l’ocupabilitat mitjançant el sector públic i el Programa de foment de l’ocupació en zones geogràfiques allunyades.

En aquesta convocatòria s’ha volgut millorar els sistemes d’ajuts i subvencions per fer més atractius els programes i alhora s’ha simplificat l’accés per part de les empreses establint amb una oferta única per a tots els programes. En tots ells s’afegeixen com a beneficiaris les persones amb discapacitat o en situació vulnerable. A més, es permet com a novetat que la jornada pugui ser inferior a 40 hores setmanals per a les persones amb discapacitat o en situació vulnerable.

Pel que fa al Programa de Foment de la contractació indefinida en el sector privat, està dirigit als col·lectius de persones amb dificultats d’inclusió en el mercat laboral, com són els majors de 45 anys, els joves d’entre 18 i 25 anys i els aturats de llarga durada.La subvenció prevista en aquest programa és de de 3.750 euros que fan referència a un primer contracte de sis mesos, una pròrroga de sis mesos i la posterior contractació indefinida.

Pel que fa al Programa de Foment de l’ocupació i la formació en el si de l’empresa, l’empresa ha de dissenyar un pla de formació i assignar un tutor al beneficiari del pla. Així, el contracte té una durada determinada de sis mesos, que es pot prorrogar per sis mesos més i una durada indefinida del segon contracte. La subvenció prevista és d’un total de 5.100 euros per a la totalitat del contracte.

El Programa de Foment de la contractació i la formació pràctica en el si de l’empresa dels joves actius de 16 a 20 anys està dirigit als joves que superin l’itinerari formatiu previst al programa i té una durada del primer contracte de sis mesos i un segon contracte de sis mesos més o de durada indefinida. A més, s’ha de nomenar un tutor per al jove i el temps dedicat a la formació teòrica prevista s’ha d’incloure en la jornada de treball, que no pot excedir les 8 hores diàries. La subvenció total és de 6.000 euros per als 12 mesos.

Pel que fa al Programa de millora de l’ocupabilitat mitjançant el sector públic, es manté com un programa adreçat a col·lectius amb dificultats d’inclusió al mercat laboral, però s’elimina la limitació de contractes de sis mesos, possibilitant que es facin contractes des de dos fins a nou mesos.

Quant al Programa de Foment de l’ocupació en zones geogràfiques allunyades, es vol aconseguir l’acceptació de les persones desocupades d’ofertes que estiguin en indrets allunyats del nucli de població, amb la finalitat d’evitar que el temps i les despeses esmerçats en el desplaçament i les dificultats de conciliar la vida laboral i la familiar siguin un impediment per acceptar les ofertes o provoquin una rotació de personal excessiva. Així, s’estableix un ajut al transport que varia en funció de la distància i pot arribar fins als 204 euros mensuals. A més es dota el programa d’una subvenció per compensar al treballador el temps de desplaçament i les dificultats de conciliació de la vida familiar que en funció de la distància pot arribar fins els 200 euros al mes, amb una durada màxima de sis mesos.

Finalment, el ministre ha presentat el projecte Job Meeting sectorial dirigit a l’hosteleria i la restauració que té com a objectiu apropar candidats potencials i empreses del sector. L’acte tindrà lloc durant la primera quinzena de juny al Centre de Formació Professional d’Aixovall i comptarà amb presentacions per part de les empreses i d’espais per realitzar trobades privades i lliurar i recollir currículums.

tracking