Política

L'acord de lliure circulació de persones es preveu per al 2019

L’acord de lliure circulació de persones es preveu per al 2019

L'acord de lliure circulació de persones es preveu per al 2019Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Exteriors, Gilbert, Saboya, va confirmar que l’acord amb la Unió Europea per la lliure circulació de persones no estarà finalitzat fins al 2019. “Preveiem que serà a final de la legislatura o principi de la posterior. De totes maneres, ja estava pactat entre totes les parts que fos l’últim dels acords a signar”, va afirmar Saboya. Segons va comentar el ministre just abans de presentar una conferència a l’ambaixada Espa­nyola sobre la integració a la Unió Europea, “el nostre model migratori és diferent del de la resta de països que també signaran amb nosaltres. Andorra té una població estrangera de residents, no de persones que entren i surten per treballar. Som una societat oberta, forma part dels nostres valors i és també part del nostre tarannà com a nació”.

Des del Govern es té clar que cal mantenir les especificitats pròpies i per això planteja fer aquesta obertura als ciutadans europeus seguint un sistema de quotes similar al d’altres països. “Nosaltres ens fixem en un país com Liechtenstein, que també volia obrir-se però d’una manera progressiva i controlada. El que va començar com un sistema que havia de durar només cinc anys ara ja va pel 25”, va afirmar el ministre d’Exteriors.

Per contra, l’acord europeu en matèria de serveis està molt més pròxim i, segons Saboya, “esperem signar-lo a final d’any”. De totes maneres, aquest també estarà lligat a un període de transitorietat, ja que l’objectiu és donar temps a tots els sectors que es veuran afectats perquè trobin el seu encaix en la nova situació, “Volem fer una integració gradual. A Andorra no la podem fer tota alhora i volem trobar la manera que totes les parts involucrades puguin adaptar-se amb un sistema fàcil i còmode per portar-lo a terme”, va dir Saboya.

Finalment, el ministre d’Exteriors va confirmar que les negociacions amb la Unió Europea avancen a bon ritme i espera que igual que Mònaco es puguin tancar totes d’una manera “satisfactòria per totes les parts. Hi tenim molt a guanyar”.

tracking