'Cas BPA'

Els Cierco admeten que informen la justícia espanyola des del 2014

L’advocat espanyol dels Cierco escriu a la fiscalia reconeixent que quan se’ls va requerir la informació dels Pujol van col·laborar

Els Cierco admeten que informen la justícia espanyola des del 2014

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Lluny de voler alterar el normal funcionament de la fiscalia especial contra la corrupció, els meus representats estan col·laborant amb ella de forma molt destacada i lleial. Que mostra d’aquesta col·laboració és el contingut del document que acompanyo com a número 2 sobre un afer la investigació del qual segueix la fiscalia anticorrupció. Aquesta documentació es va facilitar tant per ajudar la Fiscalia Anticorrupció i la Justícia espanyola com per demostrar que quan als senyors Cierco se’ls va requerir la informació bancària que existia a BPA dels membres de la família Pujol, van dir la veritat i van entregar als funcionaris policials els comptes i les sumes que els Pujol tenien a BPA [entrega del 2014 que va ser publicada el juliol d’aquell any pel diari El Mundo i que va ser coneguda com les captures de pantalla dels Pujol i va derivar en la confessió de l’expresident de la Generalitat sobre els diners a Andorra], no ocultant absolutament res, trobant-se les sumes i els comptes bancaris de dita família Pujol en una altra entitat”.

Aquesta és la transcripció dels dos primers punts de l’escrit que l’advocat dels germans Cierco a Espanya, el mediàtic Javier Iglesias Redondo, va entregar al fiscal general de l’Estat espanyol amb data d’entrada del 3 de maig passat. L’escrit inicialment està motivat a contrarestar les informacions que han aparegut en diferents mitjans espanyols en què es vincula els Cierco amb les denúncies que han presentat l’ex-director financer de BPA Santiago de Rosselló i Rafael Pallardó, testaferro del capo xinès Gao Ping, contra fiscals espanyols. Els fiscals es queixaven que les denúncies, sobre els casos Petrov i Emperador, ambdós sobre xarxes suposadament vinculades al blanqueig de capitals a través de BPA, intenten “alterar” la feina de la fiscalia. El Diari ja va publicar dissabte que els Cierco havien entregat voluntàriament a la fiscalia espa­nyola desenes de documents sobre el cas Pujol per incriminar altres bancs.

Higini Cierco havia relatat l’agost del 2016 davant de la batlle Mingorance que ni ell ni el seu germà havien tingut res a veure amb l’entrega de la informació a Espanya, sinó que havia estat cosa de Joan Pau Miquel, que els havia demanat que quedessin al marge. Segons la declaració, “ell [Miquel] em va dir: ‘Deixa-m’ho a mi i no em preguntis mai més res’”. Cierco va reconèixer que Miquel va entregar “el que vostès coneixen com el pantallazo d’El Mundo a Marcelino Martín Blas [exresponsable d’afers interns de la policia espanyola]”. I hi va afegir que no va tenir coneixement de l’entrega fins que no va aparèixer als mitjans de comunicació.

La policia espanyola va filtrar un seguiment que es va fer del dia de la suposada entrega (6 de juny del 2014) a l’hotel Villa de Madrid, on estan tant Miquel com Higini Cierco i s’entreguen les dades dels Pujol a Martín Blas. Segons l’informe policial publicat per la premsa espanyola: “Joan Pau i el comissari se saluden. Demanen unes consumicions i romanen parlant durant tretze minuts”... “Després de la conversa, Martín Blas va marxar amb la informació, mentre Miquel roman a l’hotel, a la vista dels agents”... “Joan Pau seu sol”... “A les 13.30 hores va arribar al lloc el màxim accionista del banc, Higini Cierco. Tots dos van xerrar i van revisar conjuntament els documents que Miquel va extreure de la seva maleta. Els funcionaris policials van monitoritzar els moviments dels banquers, van fotografiar-los tots dos i van deixar constància del que havien consumit a la terrassa. El dispositiu va ser aixecat a les 15.00 hores.”

EL COMISSARI NO ES PRESENTA A LA CITACIÓ A ANDORRA

L’excomissari responsable d’afers interns de la policia espa-nyola Marcelino Martín Blas no es va presentar el 4 de maig passat a la citació que li havia fet arribar la Batllia d’Andorra. El motiu de la citació era comunicar-li les querelles que contra ell han presentat tant la família Pujol com els Cierco. La citació comportava tant l’entrega de la documentació de les querelles com la fixació d’una data per a la declaració davant de la batlle. Martín Blas no només no es va presentar sinó, segons fonts properes al cas, tampoc va posar-se en contacte amb la Batllia per justificar que no es podia traslladar a Andorra. L’exresponsable d’assumptes interns hauria de respondre sobre les suposades coaccions que va exercir dins del grup anomenat policia patriòtica espanyola per forçar els Cierco a entregar la informació bancària de la família Pujol. Les querelles també es van presentar contra l’exagregat de l’ambaixada Celestino Barroso.

LES PARTS ANALITZEN ELS DOCUMENTS APORTATS PER L'ORIGEN I L'AUTENTICITAT

Les diferents parts representades en el cas Pujol estan analitzant les desenes de documents aportats voluntàriament per Higini Cierco que busquen implicar altres bancs andorrans en l’afer. Els dubtes fonamentalment arriben perquè part de la documentació és originària d’altres bancs i es dubta de com ha arribat a les mans de la família Cierco. També s’estan avaluant alguns documents perquè no cor­responen a les dades que s’havien comunicat fins ara.

Es tracta d’esbrinar, segons fonts properes al cas, si ha existit algun tipus d’alteració d’alguns d’aquests documents. Fins que no s’acabi aquest procés no estarà clar quines reaccions hi haurà per part de les diferents persones que estan implicades en la causa. Algun dels documents que els Cierco han portat a la fiscalia és de fa més de vint anys i s’està intentant descobrir quin pot ser el motiu pel qual, tractant-se de papers d’altres bancs, ha pogut ser obtingut pels antics màxims accionistes de Banca Privada. L’entrega de la documentació dels germans Cierco a la fiscalia ja ha estat publicada per molts mitjans espanyols.

tracking