Presidencials franceses

Copríncep Macron

El centrista es va imposar per 28 punts d’avantatge a la candidata de la ultradreta, Marine Le Pen

Copríncep Macron

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Emmanuel Macron, el candidat centrista de la formació En Marxa!, serà el nou president de la República francesa i Copríncep d’Andorra després dels resultats de la segona volta de les eleccions presidencials, celebrades ahir. Macron va arrasar la candidata de la ultradreta del Front Nacional, Marine Le Pen, que es va quedar a 26 punts del centrista. Amb un 82% dels vots escrutats, a Macron se li adjudicaven el 64%, davant del 36% de Le Pen. La participació va ser del 75%. Una abstenció rècord del 25%, la xifra més baixa en una segona volta des del 1969. Els vots nuls o en blanc també van tenir un percentatge sense precedents i es van elevar fins al 12%.

Minuts després de fer-se públics els diferents sondejos que ja donaven una àmplia victòria a Macron, el relleu de François Hollande a la presidència de França va indicar que treballarà per la “unitat de la nació” i que defensarà “França i Europa”. Macron hi va afegir que la “base” del seu mandat serà la “regeneració de la vida pública”, i alhora va prometre que treballarà “per restablir els vincles entre Europa i els ciutadans”. Va insistir que “defensaré França, els seus interessos vitals i la seva imatge. Assumeixo el compromís davant de vosaltres. Defensaré Europa. Està en joc la nostra civilització, la nostra manera de ser lliures”.

Des del quarter general del Front Nacional, la candidata, Marine Le Pen, va reconèixer la der­rota i va felicitar el seu rival en les legislatives. El Front Nacional va obtenir uns 11 milions de vots, el major nombre de suports aconseguit per una candidatura d’extrema dreta a França, i això li va permetre manifestar que el resultat aconseguit va ser “històric i massiu”, i assegurar que, davant la descomposició dels partits tradicionals –que per primera vegada no van tenir candidat en la segona volta– li recau a l’esquena la responsabilitat de liderar l’oposició. “Ara som la primera força d’oposició a Macron, la política serà molt dura, perquè s’ha optat per la continuïtat”, va assenyalar Le Pen, aclamada per un modest grup d’incondicionals en un complex hoteler a París.

Hollande valora el compromís

L’encara president francès i Copríncep d’Andorra, François Hollande, va indicar que el triomf de Macron a les eleccions reflecteix el compromís dels francesos amb els valors republicans i europeus. “La seva àmplia victòria confirma que una gran majoria dels nostres conciutadans han volgut unir-se al voltant dels valors de la República i marcar el seu compromís tant amb la Unió Europea com amb l’obertura de França cap al món”, va dir l’encara mandatari en un comunicat.

MARTÍ EN DESTACA EL PERFIL EUROPEISTA I EL FRE ALS POPULISMES

El cap de Govern, Toni Martí, va felicitar Emmanuel Macron, que “la setmana que ve” serà president de la República francesa i Copríncep d’Andorra. “Ens hem de felicitar perquè ha guanyat un reformador i un europeista”, va dir Martí, que hi va afegir que la victòria de Macron “és una bona elecció per a Andorra perquè hi ha un bé major que és l’acord d’associació amb la Unió Europea, i segurament tindrem en ell un col·laborador com l’hem tingut amb el Copríncep Hollande”. El cap de Govern es va mostrar segur que “Macron entendrà els seus conciutadans andorrans que busquen un encaix amb Europa”, i es va felicitar perquè França, com Holanda i Àustria, han “sabut derrotar el populisme unint-s’hi en contra més enllà de dretes i esquerres”.

El primer secretari del PS, David Rios, va parlar d’una doble bona notícia. “Valorem molt positivament que els francesos hagin parat els peus a la ultradreta del discurs de l’odi i de la intolerància”, va dir, i va afegir que des del punt de vista d’Andorra és “satisfactori” que el nou Copríncep francès “sigui un europeista convençut” i podrà ajudar en les negociacions amb la UE, com Hollande. Va admetre, però, que “ens hauria agradat” un Copríncep amb un perfil “més social”.

El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va dir de la victòria de Macron “que com a liberal no era el candidat que més ens agradava, és una bona notícia perquè ha barrat el pas al Front Nacional”. També “és bo” que “sigui una persona que s’ha declarat europeista”. Per Naudi, “si Macron continua en la línia d’Hollandes ens pot anar bé en les negociacions de l’acord”.

Copríncep Macron

tracking