Allotjaments turístics

Els apartaments turístics es doblen en cinc anys i ja superen els 2.300 habitatges

El nombre de pisos registrats i d’empreses que els gestionen s’ha doblat en els darrers cinc anys

Els apartaments turístics es doblen en cinc anys i ja superen els 2.300 habitatgesARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’oferta d’apartaments moblats per a vacances a Andorra que es comercialitzen de manera legal era a final del primer trimestre del 2017 de 2.344 unitats, segons les dades facilitades al Diari per l’executiu. En els primers tres mesos de l’any s’ha incrementat en un 5,1% els nombre d’apartaments destinats als visitants inscrits al registre del ministeri de Turisme, ja que a final d’any eren 2.229 les unitats legalitzades. Les xifres del primer trimestre evidencien el creixement sostingut en aquest tipus d’allotjaments turístics que es registra al Principat des que el 2010 es va començar a regularitzar l’oferta. En cinc anys s’ha doblat el nombre d’apartaments turístics moblats i s’ha passat dels 1.174 que estaven legalitzats el 2012 als 2.229 que ho estaven l’any passat.

També s’ha doblat en cinc anys el nombre d’empreses que es dediquen a l’explotació d’apartaments turístics moblats. Si el 2012 hi havia 29 negocis que es dedicaven a la gestió d’aquest tipus d’allotjament, el 2016 es va tancar amb 57. La xifra ha seguit augmentant aquest any i al final del primer trimestre ja eren 64 les empreses d’explotació d’apartaments per a vacances registrades. Un 12% més de les que hi havia el 2016.

Més empreses, més apartaments i també més llits. A 31 de març el parc era d’11.807, un 5,3% més que a final d’any. Entre el 2015 i el 2016, el nombre de llits registrats ha crescut un 13,6%. Respecte als llits, des del ministeri de Turisme s’ha alertat que l’any passat es va detectar que alguns apartaments moblats de vacances no apliquen correctament els criteris de capacitat màxima que determina l’actual reglament de classificació d’aquests establiments. És per això que el Govern està treballant amb el sector per capgirar aquesta tendència i evitar la sobreocupació en alguns apartaments.

Revisats 1.162 apartaments

La secretaria d’Estat de Turisme i Comerç va dur a terme l’any passat 26 inspeccions a empreses d’explotació d’apartaments moblats per a vacances, que va representar revisar 1.162 apartaments, i va permetre actualitzar els parcs immobiliaris d’aquests negocis. Durant el primer trimestre del 2017 s’han fet inspeccions a 22 empreses, que ha representat revisar 269 unitats.

Des de la secretaria d’Estat s’assenyala que en aquest període s’han prioritzat les inspeccions a les actuals empreses i als seus apartaments i que quan s’aprovi la nova llei d’allotjaments turístics, ara en període de tràmit parlamentari, i els futurs reglaments que la desenvoluparan, la unitat d’inspecció dels allotjaments turístics continuarà la tasca iniciada l’any 2014 de recerca d’habitatges d’ús turístic no registrats.

Des de l’executiu es recorda que la nova normativa facilitarà el registre dels apartaments moblats per a vacances i el control dels il·legals. Aquest serà un registre de Turisme i l’haurà de sol·licitar el propietari o el seu representant legal. L’explotació directa sense intermediaris de fins a dos apartaments per part d’un mateix propietari es considerarà rendiment patrimonial i no requerirà la inscripció al Registre de Comerç. El número d’inscripció al registre que s’anomenarà d’habitatges d’ús turístic haurà de constar obligatòriament en tota mena de suport on s’anunciï o promocioni.

Dos expedients l’any passat

Comerç va incoar el 2016 dos expedients en concepte d’intrusisme per apartaments moblats per a vacances que no estaven degudament inscrits. Els dos expedients es van resoldre amb una sanció de 6.001 euros cadascun. Enguany no se n’ha obert cap.

tracking