Celebració de la Diada

Toni Martí aposta per un cos nacional d'urbans

El cap de Govern reitera la seva aposta perquè la mobilitat dels agents de circulació sigui automàtica
per un criteri “d’utilitat”

Toni Martí aposta per un cos nacional d'urbansFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, va reiterar la seva aposta perquè Andorra es doti d’un cos nacional d’agents de circulació. “Potser no serà ara, però vindrà el moment, perquè som petits però també perquè som un Estat, que haurem d’aconseguir comptar, evidentment això ha de ser voluntat dels cònsols, amb un gran servei d’agents de circulació nacional”, va indicar Martí, que va afegir que haurà de ser un cos nacional “on la mobilitat dels agents entre parròquies es faci de forma automàtica per un criteri d’utilitat”.

El cap de Govern ho va indicar en el discurs que va fer ahir en l’acte oficial per commemorar la Diada dels agents de circulació comunal que es va celebrar al Centre de Congressos d’Andorra la Vella i en què es van lliurar les medalles als agents que han prestat servei durant 15, 20 o 25 anys. Va parlar de mobilitat dels agents mitjançant la mancomunació de serveis, i malgrat reivindicar aquesta unitat, va dir que s’hauria de fer respectant “les especificitats comunals”. Martí, per últim, va lloar la feina dels 225 agents de circulació del país. “Teniu múltiples funcions assignades per llei, però més enllà del que diu, teniu i compliu el compromís amb la ciutadania”, va dir.

Per poder fer aquest cos nacional caldrà modificar la Llei del cos d’agents de circulació que data del 2005. El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va indicar que es tancarà la reforma abans que acabi la legislatura per incloure, entre altres canvis, la mobilitat dels agents. “L’objectiu final seria que pogués ser un sol cos, ja que la mobilitat dels agents entre parròquies ja es fa sense estar escrita en la llei i dona bons resultats”, va dir Torres, que va indicar que no està descartat que els agents puguin portar por­ra en els seus equipaments. “Armes de foc no en portaran”, va assegurar.

Marsol i Marín, no ho veuen

La cònsol major de la capital, Conxita Marsol, com a amfitriona de l’acte, i la d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, presidenta de la comissió interparroquial, no veuen tan clars els desitjos del cap de Govern. “La col·laboració ja existeix quan algun comú té alguna necessitat”, va recordar Marsol, que respecte el cos unificat va dir que “potser sí que a la llarga s’acabarà arribant, però ara per ara jo ho veig lluny”.

Marín, que es va mostrar favorable a fer modificacions a la Llei perquè “han canviat moltíssim les coses aquests anys”, va assenyalar que “els agents de circulació són competència de cada par­ròquia i és un servei que hem de continuar mantenint”. La presidenta de la comissió interparroquial va afegir que la modificació de la legislació “esclarirà algunes competències que ara mateix no estan clares entre els agents de circulació i la policia”.

El representant dels agents de circulació d’Andorra la Vella, Antoni Pujol, en declaracions a l’Agència de Notícies, va indicar que “cal una mateixa manera de treballar amb les mateixes condicions i tots a l’una, respectant les particularitats de cada comú”.

ANDORRA LA VELLA CANVIARÀ EL REGLAMENT PERQUÈ "HI HAGI MÉS AGENTS AL CARRER"

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va anunciar que abans que acabi l’any el comú tindrà enllestida una modificació del reglament de funcionament dels agents de circulació amb l’objectiu d’incrementar el nombre d’efectius patrullant. “La finalitat és que hi hagi més agents al carrer, ja que ara estan fent moltes feines d’oficina i de manteniment”, va indicar Marsol, que hi va afegir que aquestes “no són les feines que han de fer els agents de circulació i per tant les de manteniment les faran empreses d’aquest sector i per les d’administració ja tenim el servei de tràmits”. La cònsol major va insistir que “la idea és que surtin més agents al carrer a fer circulació, que és el que els cor­respon, a relacionar-se amb els ciutadans i a controlar zones de parquímetre als efectes que hi hagi més rotació”.

El comú vol que aquesta modificació entri en vigor l’1 de gener de l’any que ve i ja ha començat a parlar amb els agents. Un altre dels desitjos de la corporació és tenir el màxim nombre d’agents al carrer en temporada alta. “Hi haurà modificacions a nivell de dies festius que es limitaran en els moments de màxima afluència de turistes al país”, va indicar.

El comú d’Andorra la Vella té actualment 75 agents de circulació en plantilla. El comú podria fer algun edicte l’any que ve per cobrir properes jubilacions d’agents. “Havíem arribat a tenir 90 agents, però crec que 80 és la xifra òptima”, va indicar la cònsol major.

Toni Martí aposta per un cos nacional d'urbans

tracking