infraestructures

La nova estació d'autobusos ja ha entrat en funcionament

El ministre Torres destaca que l'estació nacional "donarà una altra imatge de país" als turistes que vinguin en transport públic

La nova estació nacional d'autobusos ja ha entrat en funcionamentM.B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Passades les 3 de la matinada d'avui ha sortit el primer autobús de la nova estació nacional d'autobusos, en un servei que ha funcionat de manera correcta, malgrat "alguns petits problemets" i que "teníem els nostres dubtes", ha reconegut del director de l'estació, Jaume Vidal. Vuit hores després, ha tingut lloc la inauguració oficial de la infraestructura, en un acte que han encapçalat el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, i el cap de Govern, Toni Martí. El ministre ha explicat que les obres han tingut un cost d'1,3 milions d'euros i que l'encarregada d’explotar la instal·lació, una Unió Temporal d'Empreses (UTE) formada per set companyies, té la concessió per als propers deu anys, renovables per cinc anys més fins a un màxim de 25 anys. Torres ha celebrat, amb tot, la posada en funcionament d'una instal·lació "que reclamava el país", tenint en compte que l'actual estació havia quedat obsoleta. Amb la nova, "donarem una altra imatge de país als viatgers que arribin en transport públic", ha destacat.

El proper pas, un cop l'estació ja està plenament operativa, és començar a treballar per tal que les línies de transport regular nacional tinguin parada a l'estació, i facilitar així la mobilitat interna de turistes i viatgers cap a totes les parròquies del país. És un projecte que "properament serà una realitat", ha destacat Torres, que ha fixat com a període màxim "aquest estiu" per posar-ho en marxa. Ara s'ha de decidir on pararan exactament els autobusos nacionals a la zona. "D'aquí a quinze dies tindrem una proposta que ens funcionarà a tots", ha avançat la cònsol d'Andorra la Vella, Conxita Marsol.

L'estació nacional s'ha inaugurat amb uns mesos de retard, a causa dels problemes que ha tingut la concessionària, que és "qui havia d'habilitar els espais interiors", els "panells informatius" i "la informàtica", ha manifestat Torres. En qualsevol cas, i malgrat que el ministre portaveu, Jordi Cinca, avancés que s'estudiarà si calia emprendre algun tipus d'acció pel retard, Torres ho ha descartat rotundament, al·legant que l'objectiu és que "hi hagi pau" i no el de "buscar guerra". "El que es volia és que la instal·lació comencés amb perfectes condicions i això s'ha aconseguit", ha afegit Torres.

Així mateix, el ministre ha explicat que, un cop feta la inversió de la infraestructura, "s'autofinançarà". És a dir, "no generarà cap despesa per al Govern", ja que la concessionària sufragarà els costos aplicant un recàrrec de 0,17 cèntims per viatge.

Falta un bar

El director de l'estació ha informat que en aquesta primera jornada hi ha previstos entre 52 i 53 viatges i uns mil passatgers. Són set companyies però poc a poc es vol fer una tasca comercial per captar l'atenció de tota tipologia de transports (escolars, majoristes, etc.) per tal que totes les entrades i sortides del país es facin des d'aquest punt.

Amb tot, tots aquests viatgers potencials no es trobaran cap servei de bar a l'estació (només hi ha una màquina de menjar i begudes). "No estava previst al projecte" ni hi ha la intenció, per un tema d’espai, de posar-lo més endavant, ha lamentat el propi Vidal. Torres ha defensat que posar un bar no era "adient", perquè seria fer la competència als privats de la zona.

Finalment, el ministre ha tornat a defensar que, malgrat ser una infraestructura suspesa sobre el riu Valira, els enginyiers han donat plena garantia de la seva seguretat. "No presenta cap tipus de risc" i, de fet, "ja hi ha d'altres construccions" en espais similars, ha justificat.

Per la seva part, Marsol ha celebrat que la infraestructura es mantingui a la capital (de fet els terrenys han estat una cessió del comú). Pel que fa a l'antiga estació, que de moment segueix oberta però només a nivell informatiu, s'està parlant amb el propietari dels terrenys per poder fer una entrada cap al pàrquing del Parc Central, tal com reclamen els comerciants de la zona. Marsol ha explicat que properament s'informarà de quina mena d'acord s'ha arribat i com quedarà l'espai.

tracking