Els EUA van instar el Govern a actuar a BPA el dia abans de la nota

El cònsol general envia un correu a Saboya la vigília que la FinCEN faci pública la nota i demana que es prenguin mesures

`Els EUA van instar el Govern a actuar a BPA el dia abans de la notaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Superior ha donat la raó a l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) avalant que intervingués Banca Privada i ha rebutjat el recurs que contra aquesta intervenció van presentar els germans Higini i Ramon Cierco, Joan Pau Miquel, Ricard Climent Meca i Frederic Borràs Pàmies. La sentència revela tota una sèrie d’informacions que mai s’havien fet públiques i que expliquen com va succeir la seqüència de fets. El Superior considera que els esdeveniments justificaven totalment que s’intervingués BPA perquè “les mesures cautelars eren indispensables per restablir la confiança, atès que aquesta situació presentava un risc molt alt per al sistema financer i particularment per a la reputació del sistema financer andorrà”.

La seqüència dels fets comença el 6 de març del 2015, quan la unitat contra els crims financers (FinCEN) del departament del Tresor dels Estats Units fa una nota acusant BPA de blanqueig. La nota cita que “es restringeix l’accés de BPA al sistema financer dels Estats Units per fer transaccions i indirectament es notifica a la comunitat financera internacional dels riscos que es corren si es fan tractes amb BPA”. Els Estats Units acusen BPA d’haver facilitat transaccions financeres a particulars i organitzacions “involucrades en crim organitzat, cor­rupció, tràfic d’humans, rentat de diners i frau”. El 9 de març, el dia abans que es fes pública la nota, a la una del migdia “el cònsol general dels Estats Units va adreçar al ministre d’Afers Exteriors [Gilbert Saboya] un correu electrònic”. El text d’aquests missatge, tal com transcriu la sentència, diu: “Encoratgem de forma enèrgica el Govern d’Andorra a investigar aquestes acusacions i a prendre les mesures escaients i si es prenen és sota la seva autoritat.” El 10 de març es fa pública la nota des Estats Units contra BPA i l’advertència en l’àmbit mundial de les conseqüències que pot tenir per a qualsevol banc operar amb l’entitat andorrana. El mateix dia 10 el consell d’administració de l’INAF es reuneix i decideix restringir el camp d’actuació de Banca Privada.

L’11 de març hi ha una sèrie de fets clau a conseqüència de la nota. “A mesura que va passant la tarda, un cop obert el mercat americà per la diferència horària, el Sr. Miquel i el Sr. Rosselló informen que s’estan tancant corresponsals.” I se citen com a exemples “Bank of Montreal, BBVA, Bank of America Merryll Linch, Deustche Bank o Bank of New Zealand”. La sentència revela que l’empleat de BPA que estava enviant la informació del vet a operar a BPA que s’estenia per tot el món i que l’estava comunicant a Santiago de Rosselló “informa en el seu mail que en l’actualitat [11 de març] no disposem de corresponsals ni en dòlars ni en euros per poder operar. Ni tan sols per poder informar els comptes que ens tanquen on han d’enviar els fons”.

L’Institut Nacional Andorrà de Finances també es reuneix l’11 de març i suspèn provisionalment tots els membres del consell d’administració de BPA, suspèn la direcció general i nomena dos administradors temporals. L’INAF en el seu informe recull que “d’acord amb la informació aquí exposada s’observa que al finalitzar el dia 11 de març l’operativa de BPA amb els corresponsals estrangers i alguns operadors de mitjans de pagament [targetes de crèdit] entre d’altres, s’ha anat deteriorant fins al punt de ser difícil el funcionament ordinari de l’entitat”. L’amenaça que corre tota la plaça financera, segons el tribunal, és tan gran que les decisions d’intervenir Banca Privada per aturar les conseqüències per a tota la banca eren “indispensables”.

SEQÜÈNCIA DELS FETS

El 6 de març del 2015 el departament de crim financer del Tresor del Estats Units redacta la nota on s’acusa BPA de ser un instrument de blanqueig per a organitzacions criminals. Prohibeix que operi als Estats Units i avisa tot el món financer de les conseqüències que es poden patir si fan operacions amb BPA.

El 9 de març del 2015 el cònsol general dels Estats Units envia un correu al ministre Gilbert Saboya on l’insta que s’investiguin els crims de BPA i que s’apliquin mesures escaients.

El 10 d’abril es fa pública la nota dels Estats Units contra BPA. L’INAF es reuneix i decideix restringir el camp d’actuació del banc.

L’11 de març Miquel i Rosselló comuniquen que al món s’estan tancant els comptes d’operativa amb BPA. Es citen BBVA, Bank of Montreal, Bank of America, Deustche Bank o Bank of New Zealand.

BPA en una nota interna de l’11 de març comunica que ja no pot operar ni en euros ni en dòlars i que tots els actius que té a qualsevol lloc del món estan bloquejats.

L’11 de març l’INAF destitueix el consell d’administració de BPA, la direcció general i nomena dos administradors temporals.

tracking