El Govern evita sancionar la restauració per no reciclar

La recollida selectiva de residus s’estabilitza i augmenta un 1% el 2016

El Govern evita sancionar la restauració per no reciclarXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern no multa els establiments hotelers i de restauració que incompleixen la normativa de separació selectiva de residus. Tot i que el 2009 va entrar en vigor el decret que obliga el sector a reciclar, el ministeri de Medi Ambient va reconèixer ahir durant la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient que el grau de compliment“s’ha anat deteriorant”.

Etiquetes:

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va dir que encara no han imposat expedients sancionadors i que l’executiu prefereix insistir en la conscienciació a través de diferents campanyes informatives. “El primer objectiu és informar i conscienciar les empreses perquè vegin que la recollida selectiva és l’única manera de gestionar els residus”, va dir Calvó. “Si cal, ja se sancionarà”, hi va afegir. El ministeri, que no va aportar dades sobre el descens del reciclatge al sector de les estacions d’esquí i de la restauració, va anunciar que també es recollirà la matèria orgànica prop dels grans magatzems.

Ahir també es van donar a conèixer les xifres de la recollida selectiva de residus, que s’han estabilitzat en els últims anys. L’any passat, el reciclatge va augmentar només un 1% respecte al 2015. És per això que el ministeri va presentar el pla de residus del 2017 per incrementar els índexs de recollida selectiva que, entre les diferents accions, preveu una campanya informativa porta a porta per conèixer l’opinió dels ciutadans i dels grans productors.

Menys vidre i envasos

El 2016 van caure els nivells de reciclatge de vidre i d’envasos. L’índex de reciclatge en el cas del vidre va caure 11,8 punts percentuals respecte al 2015 i la xifra es va situar, l’any passat, en el 51,6%. En el cas dels envasos, la xifra va baixar 6,1 punts i es va situar en el 17,6%. La recollida de paper i cartró va augmentar 7 punts percentuals i l’índex es va situar en el 59,2%. El Govern va defensar que el país va pel bon camí per complir el 2020 amb la directiva europea que estipula que cada país ha de reciclar almenys un 50% dels residus. Segons els diferents mètodes, els índexs actuals se situen entre en el 40% i el 49%, i segueixen sent dels més elevats d’Europa. El conseller general del PS Pere López va qualificar el balanç de “catastròfic”.

EL PREU DE LES BOSSES DE PLÀSTIC PODRIA TORNAR A PUJAR

El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat preveu aprovar, abans de l’estiu, un decret amb diferents mesures per reduir novament la utilització de bosses de plàstic als supermercats. De fet, el seu ús ha augmentat en els últims anys malgrat que el 2012 es va aprovar el reglament que obligava els supermercats a fer pagar almenys dos cèntims d’euro per cada bossa distribuïda.

Segons dades del ministeri, el 2015 es van fer servir fins a 63 milions de bosses de plàstic –una xifra gairebé similar a la del 2012– mentre que el 2014 se’n van utilitzar 47 milions. “Ara el ciutadà s’ha acostumat a pagar i a tornar a demanar la bossa”, va dir ahir la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, que alhora hi va afegir que l’executiu “vol tornar a incidir” en aquest aspecte, i va posar sobre la taula la possibilitat d’augmentar-ne el preu un altre cop. A més, Calvó va dir que es poden implementar altres mesures com l’ús de bosses amb un 80% de material reciclat o de tela, i va anunciar que faran més campanyes de conscienciació als supermercats per canviar alguns hàbits. “Ara a la caixa et demanen si vols bossa, però és el client qui l’ha de demanar”, va dir la ministra de Medi Ambient.

tracking