salut

Salut imposa només dues sancions sobre 1.200 controls alimentaris

L’actualització de la normativa fa que es practiquin 100 exàmens menys

Salut imposa només dues sancions sobre 1.200 controls alimentaris

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn va realitzar 1.210 controls a establiments alimentaris durant l’any passat i només va haver de posar dues sancions de caràcter lleu, segons va informar el cap del departament, Josep Casals, ahir durant la presentació de la memòria anual. Aquestes xifres són sensiblement inferiors a les de l’any passat, quan es va sancionar en vuit casos de 1.300 controls, tot i que com afirmava Casals, l’explicació rau en el fet que enguany “hem desenvolupat un nou pla normatiu i això ens ha tret una mica de temps per fer-ne més”. Les inspeccions es van fer tant en comerços que posen en contacte directe els aliments amb la població, com ara restaurants, grans superfícies o botigues de menjar preparat, com els que ho fan de manera indirecta, per exemple serveis de càtering o majoristes d’alimentació. De les 1.210 proves realitzades, 911 (tres de cada quatre) es van fer d’ofici, i d’aquí en van sortir els dos casos sancionats.

A més, també es van obrir procediments administratius, inspeccions fetes a partir de denúncies i inspeccions d’alertes sa­nitàries internacionals. A l’Escorxador Nacional es van prendre 100 mostres sobre els 1.626 caps de bestiar sacrificats i en tots els casos els resultats van ser totalment satisfactoris.

L’aigua potable, a examen

El balanç presentat també tenia en compte els factors ambientals que podien tenir impacte en la salut dels ciutadans. En aquest sentit es va posar especial èmfasi en la qualitat de l’aigua, i segons Casals, “contra l’opinió majoritària, a Andorra l’aigua potable és molt segura i de molta qualitat gràcies als exhaustius controls que passa”. En total es van realitzar 109 inspeccions físiques i se sumen a les 163 del pla de mostreig oficial que realitzen les mateixes empreses de manera continuada.

En el cas de les aigües de lleure: piscines i jacuzzis, el cap del departament va explicar que no es prenen les mostres directament, sinó que la normativa obliga els titulars responsables a tenir un pla d’autocontrol en què ells mateixos les han de prendre i presentar-les a les autoritats en cas de requeriment. En total es van comprovar 122 d’aquestes anàlisis amb tots els valors negatius. Finalment, en el marc de la prevenció de la legionel·losi, Casals va explicar que es van fer quatre inspeccions físiques en instal·lacions considerades de risc, com ara les torres de refrigeració, amb els corresponents resultats negatius. A més, es va ser especialment curós en el control de nous productes tecnològics que utilitzen l’aigua com a element de refrigeració i que poden derivar en focus futurs de la malaltia.

Informe font Arinsal

Per la seva banda, Joan Antoni León, secretari d’Estat de Salut, va confirmar que a finals de maig, l’empresa francesa Antea Group, contractada per esbrinar les causes de la contaminació de les aigües de la Font d’Arinsal, presentarà l’informe definitiu amb les conclusions. León va dir que els treballs de camp ja havien finalitzat i que només quedava per conèixer-ne el resultat final.

ESTUDI DE VIDA SALUDABLE

Josep Casals va explicar que s’ha posat en marxa la realització de la segona Enquesta Nutricional d’Andorra per conèixer els hàbits alimentaris i de vida saludable que porta la població. La primera entrega es va fer el 2005 i permetrà prendre mesures d’actuació i tenir noves estratègies per fomentar una millor alimentació i una vida física activa per a tothom. En aquest sentit, Casals també va admetre que la prova pilot Nereu Andor­ra, on famílies senceres havien de participar juntes realitzant activitat física i portar una dieta variada, s’ha cancel·lat per la poca adhesió que va tenir.

tracking