salut

Seguretat Alimentària imposa només dos expedients el 2016

El cap de l’àrea, Josep Casals, ha destacat que hi ha un sector "que ha integrat en la seva dinàmica de funcionament la gestió sanitària"

Seguretat Alimentària imposa només dos expedients el 2016M.F.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn va dur a terme al llarg de l’any passat un total de 1.210 inspeccions a establiments alimentaris de les quals només se’n van derivar dos expedients que van suposar una sanció lleu; és a dir, inferior a 1.000 euros. Tot i que el volum d’inspeccions va ser lleugerament inferior a la del 2015 (quan es van situar al voltant dels 1.300) la xifra d’expedients també ha estat inferior, ja que llavors van ser vuit, tal com ha assenyalat el cap de l’àrea, Josep Casals, que ha posat en relleu el fet que els expedients suposin un percentatge molt baix en relació al volum d’inspeccions que es fan i que això demostra que hi ha "un sector que és conscient i que ha integrat en la seva dinàmica de funcionament la gestió sanitària".

Casals ha explicat que des de l’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn es prioritza la vigilància activa i també la conscienciació i que realment s’imposa una sanció quan hi ha una actitud reiterada per part de l’establiment en l’incompliment de la norma.

Pel que fa a les xarxes d’abastament de consum humà els tècnics va efectuar un total de 109 inspeccions, 73 de les quals a captacions en el marc del programa biennal, la qual cosa suposa el 50% de les captacions totals; 33 dels controls van ser d’ofici a xarxes de distribució, una altra va estar motivada per una denúncia i dues inspeccions més van ser a vehicles de transport. Es van analitzar 163 mostres, una de les quals va constatar incidència microbiològica i quatre físico-químiques. Pel que fa al control del clor, es van fer 143 anàlisis i 17 van resultar amb la constatació d’alguna incidència, ja sigui perquè el volum era superior o inferior als barems establerts. Pel que fa al registre d’incidències, n’hi va haver nou a empreses subministradores, quatre d’empreses a l’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, i tres queixes, i una investigació per infecció. Segons Casal, en contra del que es pot creure, estem davant d’un sistema "de subministrament de l’aigua potable molt segur des d’una perspectiva de control i de molt elevada qualitat sanitària". Quant als controls per determinar l'origen de contaminació de la font d’Arinsal, el secretari d’Estat de Salut, Joan Antoni León, ha manifestat que els treballs de camp ja han finalitzat i que aquest mes de maig esperen l’informe amb les conclusions de la investigació.

També es van fer quatre inspeccions d’ofici a les instal·lacions considerades de risc en el marc del programa de prevenció i control de la legionel·losi i es van investigar quatre casos, ja que l’any passat no hi va haver cap brot. En aquest sentit, Casals ha destacat que s’està revisant l’actual marc regulador amb la voluntat d’incloure noves instal·lacions que poden ser fonts de contaminació i que també han de ser controlades, ja que actualment es focalitza en les torres de refrigeració. A més, es van fer 73 inspeccions d’ofici en piscines i 49 en vasos d’hidromassatge.

Altres actuacions que es van dur a terme van ser l’actuació en onze denúncies o queixes per situacions d’insalubritat, que van derivar en nou inspeccions físiques que no van comportar cap expedient. I també es va controlar la gestió de residus sanitaris per part de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. I en el marc del control de la triquina en activitats cinegètiques i engreix de porcs domèstics es va analitzar 189 mostres i es van notificar vuit casos positius en porcs senglars. El cap de l’Àrea de Seguretat Alimentària i Entorn ha posat en relleu que en incrementar-se la població d'aquests animals també creixen els controls positius i que cal que es vetlli per fer aquests controls tenint en compte les greus conseqüències de menjar carn contaminada.

Programa de sobrepès

Des de l’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn també van finalitzar al llarg de l’any passat la prova pilot de prevenció i tractament del sobrepès infantil (programa Nereu). Els resultats van ser d’una "feble adhesió", ja que només nou famílies s’hi van sumar i s’ha decidit obrir un període de reflexió a l’espera dels resultats de l’enquesta nutricional que s’està duent a terme i que servirà per identificar prioritats i noves estratègies. De fet, Casals ha admès que el programa Nereu era "complex" des del punt de vista operacional, ja que preveia prescriure activitat física i sessions informatives i no sempre era fàcil el seguiment per part dels inscrits. Actualment, un 13% de la població en edat escolar té sobrepès, tal com ha recordat Casals, que ha afegit que són uns nivells similars als països de l’entorn i que és una qüestió que preocupa i una de les prioritats en salut pública.

tracking