dIA DEL TREBALLADOR

Els sindicats demanen que l'1 de Maig sigui festiu obligatori

Els representants dels col·lectius van exigir al Govern que es pugui tenir una jornada reivindicativa i van demanar l’ampliació del vot

Els sindicats demanen que l'1 de Maig sigui festiu obligatori

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Perdre la por a les mobilitzacions i que l’1 de Maig sigui un dia festiu són les principals reclamacions que els representants dels sindicats van expressar ahir, en un acte per celebrar aquesta jornada que es va fer al comú d’Escaldes-Engordany. “Els ciutadans no tenen garantits els drets constitucionals. Per què la justícia mai s’enfronta ni sentencia contra les decisions públiques? Per la proximitat que té amb el legislatiu”, va afirmar Guillem Fornieles, representant del Sindicat Andorrà de Treballadors, en un acte ahir al vespre que va aplegar una trentena d’assistents.

Per la seva banda, Gabriel Ubach, de la Unió Sindical d’Andorra, es lamentava que al Principat no es reconegués i se celebrés aquest diada internacional com a jornada festiva: “l’1 de Maig és un dia reivindicatiu però a Andorra tot­hom treballa. És dels pocs països al món que no és festa”. Fornieles exigia canvis en relació a la política de vot, ja que segons explicava, “a Andorra, la major part del país no té dret a vot i no poden escollir els seus dirigents. És una aberració haver d’esperar 20 anys per aconseguir la nacionalitat”, i aprofitava per carregar també contra la funció dels Coprínceps: “els andorrans tampoc podem votar-los. Quina és la seva funció? Un està pels francesos i l’altre per mantenir el seu poder terrenal. Si no fan cap servei als andorrans, que se’n vagin”. Per la seva banda, Ubach apuntava a la relació entre empresariat i poders públics. “La patronal no vol fer-lo festiu, i ells manen. A més, tenen el beneplàcit de la classe política.”

Representants de l’esquerra

A l’acte organitzat pels sindicats també hi van participar diferents representants de l’esquerra política. Des de Podem Andorra hi van anar diversos ponents que van exposar les penúries per les quals passa la classe treballadora del país. Ferran Guillot es va referir a la història de l’1 de Maig i va demanar perdre la por a mobilitzar-se per millorar les condicions laborals. També va criticar el paper dels Coprínceps i va afirmar que la reforma del codi de relacions laborals que ha presentat el grup parlamentari demòcrata “és un atac directe sobre la classe treballadora”. Després el va seguir Joseba Imanol, que va descriure algunes de les pors que pateixen aquells que només tenen la feina per arribar a final de mes. “La por social impedeix a la gent sortir al carrer. El temor a perdre la feina és massa gran i afecta fins i tot en el fet de venir a un acte com aquest”.

Finalment Rosa Gili, consellera general del Partit Socialdemòcrata, va lamentar que la majoria de DA i els Liberals tombessin la proposta de llei sindical que van presentar al Consell, un fet que segons la parlamentària demostra “que hi ha una gran part de la població per a la qual el Govern no té cap mena d’empatia”.

tracking