seguretat social

Els jubilats que han cotitzat més de 20 anys cobren 931 euros al mes

La CASS paga prestacions a 4.275 jubilats que van superar aquests anys de tributació

Els jubilats que han cotitzat més de 20 anys cobren 931 euros al mesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pensionistes que han cotitzat més de vint anys a la Caixa Andor­rana de Seguretat Social (CASS) estan cobrant de mitjana 931 euros mensuals, segons les dades de la parapública sobre les prestacions a càrrec de la branca de jubilació a desembre de l’any passat. El 2017 va arrencar amb 4.275 persones que havien superat la barrera dels vint anys de cotització i que estaven cobrant una pensió de jubilació. D’aquestes, 3.637 residien al Principat i 638 ho feien a l’estranger. El nombre total de pensionistes que estan cobrant una pensió a càrrec de la branca de jubilació de la CASS era de 9.053 retirats, 5.509 dels quals residien al Principat. L’import mitjà mensual de la prestació era de 562 euros.

Cal recordar que hi ha persones que tenen dret a pensió amb cotitzacions inferiors als 20 anys, ja que abans dels canvis legislatius realitzats per l’executiu demòcrata només d’haver tributat un dia a la Seguretat Social es tenia dret a pensió. Així, hi ha 4.778 persones que han cotitzat entre 0 i 20 anys i reben una pensió de la CASS de 231 euros mensuals de mitjana. D’aquestes, la gran majoria, 2.906, resideixen fora de les fronteres d’Andorra.

També cal recordar que amb l’entrada en vigor dels canvis legislatius del 2014 es té dret a jubilació a partir de 15 anys cotitzats si es té els 65 anys d’edat, i a partir dels 61 i si s’ha tributat almenys 40 anys es té dret a una prestació de retir anticipada. Des del 2014, es té dret a capitalitzar la jubilació amb entre 5 i 15 anys cotitzats, tot i que el Govern va aprovar una disposició transitòria a la llei que assenyala que fins al febrer del 2020 es pot capitalitzar si s’ha cotitzat entre un i 15 anys.

Estudi del cost de la vida

El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, preguntat pel Diari per l’import mitjà de la pensió dels jubilats amb més de 20 anys cotitzats, va recordar que “ja fa molts anys que estem demanant al Govern que faci estudis seriosos per saber quan li costa a una persona viure en aquest país”. Ubach va assenyalar que “931 euros, de sortida, sona molt bé, però si afegeixes el cost del lloguer del pis, d’una plaça d’aparcament i de la calefacció et queden poc més de 200 euros per a la resta de despeses domèstiques. Si sumes tot això et menges els 931 euros de la pensió”.

El sindicalista va insistir que “el problema és que Andorra és un país molt car per viure”, i va argumentar que “no trobes un pis de tres habitacions per 400 euros i l’alimentació, per molt que diguin els comerciants, és molt més cara aquí que a Espanya. Només hi ha coses puntuals més econòmiques”.

Ubach va recordar que l’USdA considera que el salari mínim interprofessional hauria d’estar entre els 1.200 i els 1.300 euros i que les prestacions de jubilació, també. “Les pensions haurien de permetre a la gent viure dignament i que no fos un problema poder pagar la factura de la llum”, va assenyalar el secretari general del sindicat, que va sentenciar que “si es fes un estudi real del que costa viure a Andorra ens quedaríem esparverats i es veuria que una pensió de 931 euros és totalment insuficient”.

Resta de pensions de la CASS

Quant a la resta de pensions, a final del 2016 la CASS pagava 1.123 prestacions d’invalidesa passada a vellesa. L’import mensual mitjà era de 666 euros i del total de pensionistes, 667 residien al Principat. Respecte a les pensions de reversió de viduïtat vitalícia, el total de persones que tenien dret a rebre-la era de 2.893, 1.700 de les quals residents a Andorra, per un import mitjà mensual de 319 euros. Per últim, la CASS feia front a 1.533 pensions d’invalidesa per malaltia comuna (695 euros al mes) i 760 per accident laboral (439 euros al mes).

ESPANYA PAGA 2.086 PENSIONS

La Seguretat Social espanyola pagava a 1 de març del 2017 pensions de jubilació a 2.086 persones que tenien la residència al Principat. Segons les dades publicades pel ministeri de Treball i Seguretat Social de l’Estat veí del sud, la pensió mitjana era de 339 euros mensuals. Quant a la resta de les pensions a les quals fa front Espanya de persones que viuen a Andorra, 144 cobraven una d’incapacitat permanent per un valor de mitjana de 298 euros al mes; 850 de viduïtat per 300; 61 d’orfandat per 187 i dos de favors familiars per 470.

tracking