política

Cinca demana no culpar el país pel frau de ciutadans de fora

Expressa “frustració” en una entrevista a TV3 pel fet que s’associï Andorra a casos d’evasió fiscal en els quals “no hi tenim cap responsabilitat”

Cinca demana no culpar el país pel frau de ciutadans de fora

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Plany del ministre de Finances, Jordi Cinca, pel fet que s’associï el país a les actuacions relacionades amb el frau i l’evasió fiscal de ciutadans d’altres estats. Cinca va expressar ahir en una entrevista a TV3 el “sentiment de frustració i victimisme” per culpa de “qüestions puntuals en les quals no hi tenim cap mena de responsabilitat com a país”. En una conversa que va girar entorn del cas Pujol per les notícies aparegudes aquesta setmana en relació a la fortuna oculta de la família al Principat, Cinca va manifestar que “si algú va decidir defraudar el fisc del seu país no pot ser una responsabilitat d’Andorra”. “No podem carregar sobre el país el que hagin pogut fer persones en particular en el passat ni tampoc podem jutjar-lo perquè en un moment determinat va triar un camí que llavors la comunitat internacional acceptava”, va sentenciar sobre l’experiència com a paradís fiscal.

En aquest context, va dir que s’haurien de reconèixer els “avenços espectaculars” que s’ha fet els darrers anys cap a l’homologació i transparència i per la gestió de la crisi de Banca Privada d’Andorra. “Andorra ha gestionat la crisi BPA de manera més que notable, li diria que de manera exemplar”, va reblar, defensant l’evolució del procés de resolució i l’estabilització del sistema bancari. “Ens agradaria que se’ns comencés a valorar pel que estem fent, no pel passat”, va etzibar.

Delicte fiscal

Cinca va recordar que Andorra no pot jutjar els Pujol per delicte fiscal perquè malgrat que ara quedarà tipificat com a delicte al Codi Penal la llei no té caràcter retroactiu i per tant la família de l’expresident català en queda exempta. Amb tot, va remarcar que el que sí que pot fer la justícia andorrana és col·laborar si el delicte es troba en l’origen il·lícit dels diners. “Si del que estem parlant és únicament i exclusivament d’un delicte fiscal era delicte al país d’origen dels titulars i per tant han comès un delicte en aquell país i ha de ser aquell país qui tingui les eines per perseguir-lo”, va explicar. No obstant, va remarcar, que si del que es parla és de l’origen il·lícit de la fortuna, “llavors parlem d’un delicte que sí que està tipificat a Andorra i per tant Andorra té l’obligació de col·laborar”. Una cosa que “ja es fa” a través de les comissions rogatòries que el Principat, en base als convenis internacionals que té signats, lliura a la justícia espanyola. Si aquestes comissions rogatòries “demostren que els diners tenen origen il·lícit Andorra ha de col·laborar”, va assegurar el portaveu del Govern en l’entrevista d’ahir a Els Matins de TV3.

Pel que fa als canvis en el sistema fiscal, Cinca va afirmar que “no és fàcil” adaptar-se “quan has viscut durant molts anys al marge d’aquests impostos”, però va assenyalar que “hi ha una profunda comprensió” que “tothom ha de contribuir”, i per tant ha estat un procés que s’ha dut a terme “amb molta més naturalitat del que es podia esperar”.

Crisi BPA

Respecte a les coaccions denunciades pels germans Cierco per tal de facilitar informació sobre els comptes de polítics catalans, Cinca va indicar que no li consten i que es tracta d’unes acusacions realitzades pels antics màxims accionistes de BPA i per tant “formen part de la seva estratègia de defensa i correspon a ells aportar les proves que calgui per veure si això és veritat”. A partir de les proves que s’obtinguin, va dir, “la justícia andorrana actuarà amb tota la contundència que calgui”, però el Govern no intervindrà.

Preguntat per si encara hi ha comptes bancaris ocults a la hisenda espanyola, Cinca va recordar que des del 2008 hi ha vigent el conveni d’intercanvi d’informació fiscal a la demanda amb França i Espanya que a partir del 2018 serà automàtic, i en aquest sentit va assenyalar que “no crec que sigui una bona solució tindre a Andorra diners al marge del fisc del país de residència”. Per altra banda, sobre la fi del secret bancari, va asseverar que no hi ha fugida de comptes. “No pot haver-hi fuga a altres països perquè [l’intercanvi d’informació] és una mesura global” que afecta molts països considerats paradisos fiscals, va subratllar.

El ministre també va tenir paraules per al futur nou copríncep francès. Cinca va afirmar que “allò que acabin triant els francesos serà benvingut”, i va relatar que li demanaran “sensibilitat per la nostra realitat”.

QUÈ HA DIT

Jordi Cinca, Ministre de Finances

Frau fiscal

“Si algú va defraudar el fisc del seu país no pot ser responsabilitat d’Andorra”

Crisi bancària

“Andorra ha gestionat la crisi BPA de manera més que notable, li diria que exemplar”

‘Cas Pujol’

“Si parlem d’un delicte sí tipificat a Andorra llavors té l’obligació

de col·laborar”

Fi del secret bancari

“No crec que sigui una bona idea tindre diners al marge del fisc del país de residència”

Futur copríncep

“El que acabin triant els ciutadans francesos [a la segona volta] serà benvingut”

tracking