França

Martí apunta que Macron és millor per a Andorra

Destaca que “és un gran europeista” i assenyala que el futur del país depèn de l’acord amb la UE

Martí apunta que Macron és millor per a AndorraSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, va deixar entreveure ahir que la victòria d’Emmanuel Macron a les eleccions presidencials franceses seria millor per al futur d’Andorra tot i refermar que el Principat defensarà la realitat del país guanyi qui guanyi. El líder de l’executiu va dir que “és evident” que els dos candidats tenen “plantejaments molt diferents” sobre la UE i que el Principat ha apostat per l’obertura. “A Andorra també hi ha gent que creu en un possible progrés de l’economia tancant-se, però jo penso que res creix i res s’ha fet sense obrir-se”, va dir.

En aquest sentit, va posar de manifest que “el senyor Macron és un gran europeista”, i va recalcar que “bona part del futur d’Andorra passa per l’acord d’associació” i per l’obertura econòmica, la transparència i un marc institucional homologable internacionalment “en un entorn que no pot ser altre que l’europeu”. Amb tot, es va mostrar optimista assenyalant que “la història entre França i el Principat sempre ha estat marcada per bones notícies”, alhora que va deixar clar que “tenim l’obligació de defensar i fer conèixer la realitat andorrana sigui qui sigui el Copríncep”.

Traspàs entre coprínceps

Martí i el síndic general, Vicenç Mateu, es van desplaçar ahir fins al Palau de l’Elisi per acomiadar el Copríncep francès, François Hollande, i agrair-li els anys de suport a Andorra. Segons va nar­rar Martí, el president de la República gal·la es va comprometre a “fer un traspàs al nou Copríncep i president del dossier europeu, amb el qual comptem amb el suport de França”.

Per Martí, la d’ahir “no era de cap de les maneres una visita de comiat”, sinó “una visita per expressar-li la nostra gratitud”. “Aquests últims cinc anys Andor­ra ha estat immersa en projectes i reformes molt intenses i transcendents, i sempre hem tingut el suport del nostre Copríncep. En els bons i mals moments sempre ha estat aquí per defensar els interessos d’Andorra”, va manifestar Martí, agraint l’ajut “en moments de dificultat viscuts aquests dar­rers anys” i també el suport en les negociacions per a l’acord d’associació amb la Unió Europea. “Ha estat un gran Copríncep i la història ho reconeixerà”, va sentenciar. En aquest sentit, va dir que del proper Copríncep n’espera “el mateix grau de respecte i estimació que Hollande ha tingut per Andorra”. El cap de Govern va destacar la signatura del conveni de no doble imposició entre el Principat i la República Francesa i l’assumpció de la lluita contra el canvi climàtic, fet que va culminar amb l’assoliment d’un nou compromís tancat a París el desembre del 2015.

Martí i Mateu van regalar a Hollande una còpia del pariatge del 1278 que instaura la figura del Coprincipat com a símbol de la relació del cap de l’Estat francès amb Andorra.

Martí apunta que Macron és millor per a Andorra

Martí apunta que Macron és millor per a Andorra

tracking