Eleccions franceses

Els partits polítics es decanten pel triomf de Macron

El Govern es manté diplomàtic i diu que cal ser “respectuós” amb les decisions de França

Els partits polítics es decanten pel triomf de Macron

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La victòria del centrista Emmanuel Macron a la primera volta de les eleccions presidencials franceses ha generat reaccions favorables però alhora moderades. Encara que les forces polítiques del país tendeixen a decantar-se pel candidat del partit En Marche! eviten donar-li suport incondicional, i com el Govern, opten per mantenir un discurs diplomàtic. Des dels sindicats es mostren més aviat perplexos sobre el probable ascens de Macron com a Copríncep del país, mentre que el sector de les PIME veu amb bons ulls l’ascens del candidat socioliberal.

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va evitar mullar-se sobre la segona volta de les eleccions presidencials franceses del pròxim 7 de maig que enfrontarà Macron amb la candidata del Front Nacional, Marine Le Pen. “És evident que hi ha un debat al món en general entre societats obertes i tancades. Andorra ha apostat per ser una societat oberta, però hem de ser molt respectuosos amb les decisions del poble francès. En tot cas, ens queda esperar per saber quina és la decisió final”, va dir ahir el titular de la cartera d’Exteriors fins al pròxim 15 de juliol.

Un fre a la Ultradreta

Per la seva banda Marc Ballestà, secretari de comunicació de DA, va manifestar que la formació veu “amb respecte les decisions d’un país veí com França”. Ara bé, hi va afegir que la formació “se sent més propera a la proposta ideològica” de Macron perquè és “més moderada”. “Macron posa en valor la continuïtat de França a la Unió Europea”, va dir. Per la seva banda, Susanna Vela, secretària d’organització del Partit Socialdemòcrata, va reconèixer que la formació, després de l’eliminació del Partit Socialista (PS) a la primera volta dels comicis, està del costat de Macron no per la seva línia ideològica, sinó “perquè representa un fre a la ultradreta”. Amb tot, Vela creu que l’exministre d’Economia té un programa “ambigu”. “No es pot acontentar tothom”, va matisar Vela, que critica el discurs antisistema de Macron. “Que parli d’antisistema un banquer és una mica estrany”, va observar. Tot i això, creu que és “una incògnita”. “Se li ha de donar el benefici del dubte”, va afegir Vela.

Per la seva banda, el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, també més pròxim al PS, aposta per Macron per evitar l’ascens de la ultradreta. “Era més proper al PS però vista l’altra opció, a Andorra li interessa, clarament, que gua-nyi Macron. És europeista i ens convé reforçar un acostament a Europa”, va dir Naudi. Per la seva banda, els Liberals no van fer declaracions sobre la victòria del candidat centrista tot i que, a través de Twitter, van felicitar-lo per la victòria i ho van considerar com a “bones notícies pel liberalisme”. En canvi, els sindicats dubten si Macron podrà aplicar el seu programa en cas que gua-nyi. “S’ha dedicat a acontentar la dreta i l’esquerra i quan caldrà veure com ho aplicarà sota les regles del joc del sistema”, va considerar Gabriel Ubach, secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA). Des del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) demanen que Macron tingui “el mateix tracte tant amb els francesos com amb els andorrans”, i que es garanteixi l’accés a la sanitat pública i a la llibertat sindical.

Per part de l’empresariat, el president de la PIME, Marc Aleix, veu Macron amb bons ulls. Aleix considera que el seu programa és “interessant”. “Estem per l’acostament d’Andorra a la UE i seria una bajanada anar a favor d’un candidat antieuropeu com Le Pen”, va dir. En canvi, el president de la Unió dels Francesos de l’estranger (UFE), Daniel Bastide, opina que Macron és com un “holograma” de François Hollande i considera que darrere seu té el suport dels bancs i dels mitjans de comunicació.

Segons un sondeig del centre d’estudis Ipsos, Macron s’imposaria a Le Pen amb un 62% dels vots a la segona volta de les presidencials, que tindrà lloc el 7 de maig vinent. El candidat socioliberal va rebre ahir el suport de l’actual president francès, François Hollande.

Els partits polítics es decanten pel triomf de Macron

tracking