Reportatge

Les monedes fantasma

Les llargues cues als bancs espanyols l’any 2015 per recollir els paquets de monedes noves estaven motivades perquè s’hi incloïen els euros andorrans. Aquesta voluntat d’acaparar va provocar que les primeres monedes de Felip VI gairebé no circulessin.

Les monedes fantasma

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre espanyola encunyava el 2015 les primeres monedes amb el perfil de Felip VI un cop s’havia fet efectiva l’abdicació de Joan Carles I. En principi l’emissió no tenia res d’especial, més enllà del canvi de la cara del rei i sense cap valor extra més. Però aquella emissió va coincidir amb la dels euros andorrans. El 2015 li tocava a Espanya encunyar els primers euros del Principat que en realitat eren les monedes del 2014. El retard amb què es van fabricar i l’expectació per una nova moneda comunitària que havia de tenir una tirada molt petita van derivar en una autèntica fal·lera dels numismàtics per aconseguir-ne el màxim. Alguns es van traslladar a Andorra i van pagar propines perquè es fessin cues per recollir els paquets del conjunt de monedes. La bogeria pels euros andorrans va arribar també a Espanya. Més enllà de les col·leccions que hi havia a Andorra, el gruix de monedes del Principat es posava en circulació a través de la banca espanyola. La Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre va crear uns paquets de monedes on s’incloïen un 75% de peces espanyoles, amb el perfil de Felip VI, i un 25% d’andorranes. Els numismàtics van pagar gent perquè fes cua als bancs per acaparar el màxim de monedes. Era un moment en què es podien arribar a pagar més de cent euros per una sola moneda d’euro andorrà. Es van desplaçar al país veí numismàtics de tot el món. La normativa espanyola fixa que només es poden retirar 100 monedes per persona i dia, fet que va provocar la subcontractació de gent perquè les demanés.

L’activitat acaparadora va ser de tal magnitud que no només pràcticament cap euro andorrà va arribar a circular mai, sinó que també van desaparèixer els euros espanyols de la primera tirada amb el perfil de Felip VI. I les monedes estan per tot el món ja que els numismàtics que se les van quedar venien de molts països diferents. Per això bona part de les primeres monedes del nou rei no van arribar a tocar el carrer i estan guardades.

L’emissió del 2016 va correspondre a França ja que l’acord amb la UE estableix que els dos països veïns s’alternin a l’hora d’encunyar la moneda del Principat. Andorra treu aquest any només la moneda d’un euro barrejada novament amb la del perfil de Felip VI. La recerca dels paquets de 100 monedes per trobar les andorranes es repeteix, encara que l’impacte de la primera emissió del 2105 difícilment es tornarà a repetir mai més.

tracking