Noves teconlogies

Vuit dels youtubers més famosos s'instal·len al país

Vuit dels més seguits s’han traslladat al Principat els últims mesos i les raons, segons ells, tenen a veure amb la connexió a internet i els impostos

Vuit dels youtubers més famosos s'instal·len al país

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa poc més d’un any que el Diari va anunciar l’arribada al país de dos dels youtubers espanyols amb més seguidors. Eren Vegetta777 i TheWillyrex i, entre els dos, sumaven més de 35 milions de seguidors. Des d’aleshores el Principat ha rebut una allau d’aquests joves que han escollit el país per instal·lar-s’hi i ja en són com a mínim sis més. Els seguidors de tots ells sumen gairebé 60 milions de followers, 1,25 vegades la població d’Espanya. Les raons de la seva arribada són tan diversos com òbvies: una connexió a internet al nivell dels països més avançats, l’amistat entre els membres d’aquesta comunitat bastant tancada i, evidentment, uns avantatges fiscals que no troben al sud del riu Runer.

Un dels últims a arribar va ser sTaXx (Frank Garnes), un jove madrileny que s’ha instal·lat en un xalet que ell mateix ha mostrat en diversos vídeos penjats a la xarxa i en què explica els motius del seu trasllat: “El més important de tot és la connexió. Aquí tindrem 100 megues de pujada que ens permetran fer bons directes a totes hores. Podrem fer més vídeos i compartir-los més ràpidament amb tots vosaltres.” El perfil de Facebook d’sTaXx està perfectament actualitzat amb noves publicacions, tot i que la seva direcció segueix instal·lada a Madrid. El youtuber viu amb el seu company de pis, byAbeeL, en un a casa per la qual no fa gaire es demanaven 5.500 mensuals. Un tercer amic d’aquesta parella és xFaRgAnx YT, natural de Toledo que també s’acaba de traslladar al país. Ell atribueix en una de les seves publicacions els avantatges fiscals com a motiu fonamental de la seva arribada: “Abans que res, venir aquí no vol dir que evadeixo impostos. Aquí també n’hi ha però són dignes, no abusius. La vida del youtuber pot ser molt curta i de final incert. Avui agrades a molta gent i demà ja no. No és una empresa que puguis deixar als teus fills, per això he vingut aquí. Vull fer-me un raconet per al dia de demà i que l’Estat espanyol no me’l robi.”

'Haters’ i Trols

Un youtuber pot guanyar molts diners amb les visualitzacions dels seus canals, i el seu estil de vida desenfadat i obert pot portar al fet que molta gent els tingui enveja o els critiqui obertament. A un d’ells, TheGrefg, l’han analitzat fins al punt de revelar la ubicació de casa seva. Les disputes entre ells pel tema fiscal és un clàssic i amb insults va acabar la baralla entre byAbeeL i Celopan quan el segon va publicar un vídeo on afirmava venir al país “però no per evadir impostos”.

La comunitat està dividida i genera debat. Tonacho i Sr. Chincheto77 (722.507 i 718,042 seguidors, respectivament) debatien des del seu canal. “Prefereixo pagar els impostos al meu país per ajudar a millorar-lo”, afirmava el primer. El segon sentenciava: “A mi em molesta molt més la fuga de cervells que no que aquests marxin del país.”

CONVIDATS DE LUXE AL SALÓ DEL VIDEOJOC D'ESCALDES

La majoria de youtubers que tenen èxit dediquen els seus canals al gaming. Les seves publicacions sobre videojocs atreuen una gran varietat de seguidors que generen milers de visualitzacions i de comentaris, cosa que les mateixes companyies han après a treure’n partit per donar-se a conèixer o bé per guanyar nous adeptes. Des de fa un temps que molts ja han participat en el Saló del videojoc que se celebra a Escaldes-Engordany i que ja va per la vuitena edició. En aquesta darrera, celebrada al febrer, es van atansar fins al Prat del Roure quatre d’aquests youtubers que s’acaben de mudar a país. Es tracta d’StaXx, byAbeel, TheGrefg i Thetoretegg1.

Segons Inés Martí, responsable de Patrocinis i RSC d’Andor­ra Telecom, “són un gran reclam a escala internacional per posicionar el saló fora d’Andorra”. La idea d’incloure els youtubers al saló es confirmar després de l’èxit de l’anterior, la setena, en què la visita de Vegetta 777 i Willyrex va suposar un èxit en tots els àmbits.

A més dels videojocs, molts han escrit novel·les gràfiques, com ara Vegetta 777, TheWillyrex, sTaXx o Celopan. Inclús l’Editorial Planeta ha editat la col·lecció 4YOU2, dedicada íntegrament a les publicacions dels youtubers. Una bona inversió de cara a Sant Jordi.

tracking