Dos testimonis inculpen Higini i Ramon Cierco

Luis César Jayme i Bonaventura Riberaygua declaren que totes les decisions de BPA es prenien en un comitè executiu format pels Cierco i Joan Pau Miquel

Dos testimonis inculpen Higini i Ramon CiercoXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El cas BPA va viure ahir un punt i a part després que el conseller responsable de Compliance del consell d’administració, Luis César Jayme, declarés que totes les decisions importants de l’entitat es prenien en un comitè executiu format per Higini i Ramon Cierco i Joan Pau Miquel. Després de la declaració de Jayme la batlle Canòlic Mingorance va preguntar a Bonaventura Riberaygua, representant dels petits accionistes en el consell d’administració, si era cert que a BPA les decisions es prenien al comitè executiu format pels dos Cierco i Miquel. Riberaygua va confirmar l’existència del comitè executiu, que era qui decidia, i va ratificar que el formaven Higini i Ramon Cierco i Joan Pau Miquel.

La primera conseqüència de la declaració va ser immediata. Mingorance va canviar la condició de Ramon Cierco en la causa de la caixa B de BPA. Ha passat de testimoni a inculpat i serà aquest l’estatus en el qual haurà de declarar. Higini ja va declarar com a inculpat dilluns, quan va presentar un escrit sense acceptar preguntes ni de la batlle, el fiscal o els advocats de les parts.

Les declaracions de Jayme i Riberaygua obren un nou escenari perquè fins ara els dos germans Cierco han defensat que ells no tenien capacitat executiva en el banc i que tan sols exercien en el consell d’administració. En diferents comunicats o declaracions els germans han destacat sempre que eren “presidents no executius” o que “el control del dia a dia de l’entitat estava en mans dels executius”. Aquesta definició de les seves funcions a BPA s’ha mantingut inalterable fins que Jayme i Riberaygua han posat de manifest l’existència d’un comitè executiu que s’encarregava de prendre les decisions.

Noves declaracions

La revelació de l’existència d’un comitè executiu obre la porta a les pròximes declaracions dels germans Cierco. La batlle, en principi, ha situat la declaració de Ramon Cierco per al proper 25 d’abril. I és en el marc d’aquesta declaració quan està previst que es demani sobre l’existència d’aquest organisme, la seva composició i les funcions que desenvolupava. Existeix l’opció, segons diferents fonts properes al cas, que Higini Cierco hagi de ser convocat novament i també hauria de respondre sobre les afirmacions dels dos testimonis. La declaració d’Higini és probable perquè l’advocada de la Caixa Andorrana de Seguretat Social l’ha demanat expressament. La lletrada no va estar conforme que Mingorance no cités les diferents parts per a la declaració de l’expresident del consell d’administració de BPA. L’advocada ha presentat un escrit per instar que se’l torni a convocar i perquè es citi tots els lletrats que formen part de la causa. És en aquest escenari que la batlle podria aprofitar per preguntar a Higini Cierco pel comitè executiu que han revelat els testimonis.

SANTIAGO DE ROSSELLÓ NO DECLARA PERQUÈ HA CANVIAT RECENTMENT D'ADVOCAT

L’ex-director financer de BPA, Santiago de Rosselló, no va declarar ahir davant la batlle Mingorance al·legant que ha canviat recentment d’advocat. El lletrat ha manifestat que no ha tingut temps (sembla que fa aproximadament una setmana que porta aquest cas) per estudiar a fons els milers de folis que fins ara ha generat el cas Landstreet. Rosselló havia de declarar en condició d’inculpat. Fonts properes al cas van comentar que s’ha fixat la data del 25 d’abril perquè Santiago de Rosselló comparegui davant la batlle i coincidiria en el temps amb la declaració programada, ara també com a inculpat, de Ramon Cierco. Fonts properes al cas van indicar que és molt probable que en breu hi hagi noves convocatòries tenint en compte que hi ha 129 persones físiques i jurídiques que van rebre diners dels més de 46 milions d’euros que la caixa B de BPA va repartir en diners sense declarar ni cotitzar.

tracking