política

Bartumeu carrega contra Bonet pels viatges internacionals

El president d’SDP afirma que el partit no notarà la marxa de la consellera perquè tota la feina l’assumia Naudi

Bartumeu carrega contra Bonet pels viatges internacionalsARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, va carregar ahir amb contundència contra la consellera general Sílvia Bonet per haver-se donat de baixa del partit. En la primera compareixença pública del dirigent de la formació després de conèixer-se la notícia de la renúncia, Bartumeu va criticar Bonet pels viatges internacionals que realitza com a membre de la delegació andorrana a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa i fins i tot li va exigir el pagament de les quotes pendents com a militant d’SDP i del préstec bancari que amortitzen els dos consellers amb el 10% de la retribució que perceben del Consell General. A més, va retreure a Bonet que no hagi explicat quines són les discrepàncies que han provocat la seva decisió i va arribar a afirmar que “probablement hi hagi altres motivacions” que han dut la parlamentària a allu-nyar-se del partit.

En la roda de premsa que va tenir lloc ahir a la seu del partit –on Bartumeu va estar acompanyat de l’únic conseller que tindrà ara la formació, Víctor Naudi, i d’alguns militants–, el president d’SDP va afirmar que la renúncia de Bonet “no suposarà cap càrrega suplementària de feina” perquè “fa temps que treballem només amb un conseller”. “És públic i notori que Bonet està dedicada als seus viatges europeus”, va dir, afegint que “dissortadament [la seva marxa] no representarà més treball”, ja que –va subratllar– era Naudi qui assumia tota la feina tal com es desprèn de “les preguntes i intervencions en nom d’SDP que s’han fet al Consell General”. “Si passa més temps a fora que aquí potser està abandonant el sembrat per fer altres activitats externes que no estan vinculades al programa electoral”, va sentenciar.

“Cants de sirena” de Martí

A banda, va mostrar la seva “perplexitat” pel fet que Bonet no hagi explicitat els motius de les discrepàncies i va assenyalar que l’única divergència de la qual són conscients és l’assistència de la consellera a una reunió sobre el pacte d’Estat per l’acord d’associació quan la força havia decidit no participar-hi. En aquest sentit, va parlar d’“altres motivacions” i va posar de manifest que “hi ha hagut cants de sirena” perquè “Toni Martí és un especialista i un perfecte mestre de la marrullería política”.

Bartumeu va indicar que ahir al migdia va rebre la carta on Bonet li comunicava que volia donar-se de baixa i manifestava la voluntat de continuar com a consellera independent al grup mixt. L’executiva del partit es va reunir abans-d’ahir al vespre i va acordar donar-la de baixa des d’ahir. A més, li van comunicar l’“obligació” d’abonar les quotes pendents i d’anar pagant el préstec del partit. Sobre el fet que continuï com a consellera, va remarcar que “no entrem en qüestions d’ètica i moral”, i va apuntar que és una decisió que “forma part dels seus principis”.

En un to diferent, Naudi va explicar que “hi ha diàleg” amb Bonet i va detallar que divendres la consellera li va fer notar les seves diferències sense fer explícit, segons el socialdemòcrata, que volia deixar de ser militant. “No nego que hi havia maneres diferents de veure les coses” i “vam estar parlant d’algunes discrepàncies, però mai plantejant l’extrem d’acabar formalitzant la baixa”, va narrar. El parlamentari va negar que ara el partit quedi coix i va defensar que “la tasca s’haurà de fer igual o encara millor”, i que “tindrem més força per defensar els plantejaments que tenim”.

Respecte al repartiment de funcions al si de la cambra parlamentària, Naudi va dir que no hi haurà canvis pel que fa a la participació en les comissions i que el temps d’intervenció se l’hauran de dividir en funció del reglament i els torns que pertoquin.

Bonet s’explica

Qui també va fer les primeres explicacions públiques ahir va ser l’afectada, Sílvia Bonet, en el seu cas a través d’un comunicat que va fer arribar als mitjans després de comunicar formalment al síndic la seva renúncia com a consellera d’SDP i el pas a membre independent del grup mixt.

Bonet va relatar que la renúncia ha estat motivada per “la disconformitat en temes d’importància cabdal per als ciutadans d’Andorra”. “Existeixen diferències de criteri que resulten complicades de gestionar i que provoquen la dificultat de trobar i treballar en el projecte comú”, va exposar, alhora que es va refermar en la voluntat de seguir treballant des del parlament perquè “existeixen importants projectes i compromisos en curs” amb els quals s’ha “compromès directament” i que la “motiven a continuar treballant de forma intensa al si del grup mixt” i “defensant els valors socialdemòcrates”.

Respecte als comentaris de Bartumeu, Bonet va dir que prefereix no respondre i que dona el tema per tancat.

REFORMA LABORAL 'PREOCUPANT'

Bartumeu també va tenir un comentari per la reforma laboral impulsada per DA. Una proposta que va titllar de “preocupant” perquè “demostra que en lloc d’anar endavant anem endarrere” i que “hi ha dues andorres”. Per a Bartumeu, les mesures plantejades constitueixen “una veritable regressió social” i podrien fins i tot ser “contràries a alguns principis constitucionals”. A parer seu, amb aquestes lleis “estan exigint als treballadors que s’oblidin de tindre feina per tota la vida i una jubilació còmoda”. El polític va avançar que SDP demanarà assessorament per analitzar les lleis.

tracking