declaració judicial

Higini Cierco es nega a respondre a la batlle per la 'caixa B' de BPA

L’antic màxim accionista de BPA presenta una declaració escrita i no accepta les qüestions del fiscal, ni de Mingorance ni els advocats

Higini Cierco es nega a respondre a la batlle per la 'caixa B' de BPAFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Higini Cierco va comparèixer ahir a la Batllia com a inculpat per la causa oberta contra l’anomenada caixa B de BPA (la societat panamenya Landstreet). A través d’aquesta societat s’haurien fet pagaments sota mà per valor de 46,6 milions d’euros, segons el sumari que instrueix Canòlic Mingorance. A Cierco l’inculpen per possibles delictes d’apropiació indeguda i blanqueig de diners. La compareixença de Cierco va durar molt poc. Es va presentar amb un text de dos folis i mig que va llegir davant de Mingorance havent advertit que no contestaria preguntes ni de la batlle, ni del fiscal ni dels advocats presents. Un cop llegida la declaració, va marxar. (Al final de la notícia trobaran la declaració íntegra)

La batlle va comunicar a Cierco, abans de llegir la declaració, que està inculpat en la causa de la caixa B de BPA per haver “facilitat a Juan Pablo Miquel, mitjançant la signatura del contracte 1 de juliol del 2007, entre BPA Fons, BPA i Landstreet, que aquesta dar­rera societat, mitjançant factures falses aconseguís que l’entitat BPA que Miquel administrava, ingresses als comptes de Landstreet desenes de milions d’euros de manera indeguda, diners que posteriorment eren transferits a Miquel o a tercers, apropiant-se dels mateixos. Entre els quals el mateix compareixent [Higini Cierco] que hauria cobrat de Landstreet 648.500 euros el 10 de març del 2014”.

Miquel amb marge d’un milió

Cierco va indicar en la declaració llegida que la societat paname-nya Landstreet va ser creada a petició de Joan Pau Miquel i que va quedar sota el control de l’exdirector general, tot i que comptava amb dos socis més (els gestors del fons Dolphin Javier Escoda i Daniel García). La declaració pot ser llegida íntegrament en la pàgina diariandorra.ad. En el text assenyala que Landstreet gestionava el fons Dolphin Equities i que aquesta operativa va ser un èxit econòmic “i va generar importants beneficis a totes les parts implicades”. Afirma que “tinc coneixement que es van utilitzar els serveis de Landstreet a títol de mandatari, per compte i ordre de BPA, per a efectuar determinats pagaments que havien de ser tractats amb discrecionalitat i confidencialitat, per bé que aquesta activitat estava totalment delegada al director general de BPA, el Sr. Joan Pau Miquel qui, des del 2004, tenia poders per a gestionar actius de BPA fins a la quantitat d’un milió d’euros per operació”. Pel que fa a aquests pagaments, especifica que “el consell d’administració de BPA no aprovava quàntums de despeses específiques, llevat que es requerís una autorització expressa si l’operació excedia el límit dels poders atorgats al director general”. I afegeix que els pagaments estan “comptabilitzats” i “auditats”.

Sobre els 648.500 euros que va rebre de Landstreet, va repetir l’explicació respecte que eren del retorn d’uns diners que havia avançat d’un préstec perquè es comprés un paquet d’accions de BPA que pertanyien a Júlia.

Les declaracions del cas Landstreet continuen avui amb les compareixences de l’ex-director financer de BPA, Santiago de Rosselló, com a inculpat, i de Bonaventura Riberaygua (representant dels petits accionistes) i de Luis César Jayme (conseller) com a testimonis.

ENFADAMENT DELS ADVOCATS QUE NO VAN SER CITATS

La batlle Canòlic Mingorance no havia citat cap dels advocats que són part (per acusació o acció civil) en la causa de Landstreet. Això ha provocat un important enfadament, especialment per part de la CASS. La parapública té presentada una querella on també hi ha inclòs Higini Cierco per la caixa B de BPA i els milions d’euros sense cotitzar. Per aquest motiu la CASS no entén que no se la citi per fer preguntes a l’inculpat. L’advocada de la parapública va presentar ahir una carta de protesta on demana explícitament que es torni a convocar Cierco de nou i que se citi els advocats.

Higini Cierco es nega a respondre a la batlle per la 'caixa B' de BPA

tracking