política

El PS reclama que les escoles bressol es traspassin al Govern

El partit exigeix que la gestió de les escoles bressol de les parròquies sigui assumida pel Govern adduint motius d’eficència

El PS reclama que les escoles bressol es traspassin al GovernSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata es manté enrocat en les negociacions per les competències i exigeix que els comuns cedeixin les escoles bressol a Govern. La tercera reunió tripartita per abordar la reforma de la llei de les competències i transferències que es va celebrar ahir va abordar la qüestió dels serveis que avui en dia presten els comuns i que no s’han alterat a l’acord que han segellat l’executiu i les corporacions locals. Govern, comuns i els grups parlamentaris de DA i Liberals d’Andorra estan majoritàriament d’acord amb el repartiment de competències que s’ha previst a la reforma del model competencial i que no inclou grans canvis.

Menys el PS. El conseller socialdemòcrata Pere López va reclamar que les escoles bressol passin a ser gestionades per l’executiu en la línia de la centralització ja manifestada pel partit. La formació és partidària d’una redistribució de les competències que passi per traspassar-ne algunes en pro –argumenten– de la millora de la gestió dels serveis i l’eliminació de les duplicitats. A parer dels socialdemòcrates, el fet de prestar un servei des de set administracions diferents resta eficiència, de manera que demanen que les escoles bressol siguin assumides pel Govern. No són les úniques: també les polítiques de joventut, la protecció del patrimoni o les escoles de música i de teatre. Totes elles, considera el PS, s’haurien de centralitzar pel component de polítiques transversals que tenen.

Únic partit amb crítiques

La qüestió de les guarderies va suscitar discrepàncies per part del PS en el marc de la reunió d’ahir i va ser l’única força política que es va mostrar a favor del traspàs. No obstant, segons van explicar fonts parlamentàries, algun comú també es va alinear amb aquest posicionament per l’elevada despesa per a les arques públiques que suposa assumir la gestió de les guarderies. Tot plegat va provocar que la competència de les escoles bressol s’abordi en la propera ronda de trobades que ha d’acabar de polir les diferències i mirar d’arribar a l’acord. El conseller de DA Miquel Aleix va posar de manifest que “per part dels cònsols i de tots els presents l’essencial és trobar un compromís que vagi bé a tot­hom”. Malgrat que va admetre que hi ha diferències en alguns temes, es va mostrar optimista a l’hora d’afirmar que s’assolirà el consens entre tots els actors implicats.

Respecte a les llars d’infants, tot i que la majoria de corporacions locals estan d’acord de mantenir la competència va admetre que “no hi ha acord unànime” perquè el funcionament de les guarderies és diferent a cada parròquia –algunes tenen el servei externalitzat– però va recalcar que sí que hi ha “bona voluntat” per tancar un pacte. “Fem la negociació per buscar el màxim consens però difícilment hi podrà haver unanimitat en tot”, va concloure.

Preguntada per les escoles bressol, la cònsol major d’Andor­ra la Vella, Conxita Marsol, va afirmar que “no hem pres cap posició clara”, i va remarcar que “esperarem quan estigui tot tancat” perquè “hi ha diferents factors a valorar”. “És un servei que estem donant i ja veurem. N’hem de parlar”, va reblar, afegint que “es va donar per fet que ens ho quedàvem els comuns i ara no ho hem plantejat”. Sobre les converses, va assegurar que “es pot arribar a un acord” perquè “hi ha pocs punts que siguin objecte de modificacions” i “s’està avançant a bon ritme”.

Projectes d’interès nacional

La reunió d’ahir no va aprofundir en la qüestió de si els informes dels comuns han de ser vinculants o no en el cas de projectes nacionals considerats no sensibles perquè encara no hi ha acord entre els comuns, els grups i el Govern, de manera que es revisarà a la pròxima reunió.

LES CLAUS

1 Posicionament

Crítiques del ps a les competències

Els socialdemòcrates es mostren crítics amb la reforma competencial i defensen una línia pro centralització. Volen que els comuns cedeixin les guarderies però també joventut, patrimoni i escoles de música i teatre.

2 Situació

DA, Ld’A i la majoria de comuns, a favor

DA, Ld’A i la majoria de comuns estan a favor del manteniment de les competències tal com està plantejat. A la reunió d’ahir el que va generar més debat va ser la competència de les escoles bressol.

3 Andorra la vella

Cap decisió sobre les llars d’infants

La cònsol major de la capital, Conxita Marsol, va afirmar que no tenen cap decisió presa sobre la qüestió de les guarderies i que ho han de discutir. “És un servei que estem donant i ja veurem”, va dir.

tracking