Cas BPA

Els Cierco neguen responsabilitats en l'operativa de Landstreet

Remarquen que l'activitat estava totalment delegada a Joan Pau Miquel i que des del 2004 tenia poders per fer pagaments limitats a una certa quantia

La batlle imputa a Cierco per la 'caixa B' de BPAFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’accionista majoritari de Banca Privada d’Andorra (BPA) Higini Cierco, ha declarat aquest matí a la Batllia en el marc de la causa Landstreet en quañitat d'inculpat i negat ha cap responsabilitat en l'operativa de Landstreet. Des del Grup Cierco han informat a través d'un comunicat de premsa que, "com ja es va informar degudament la Batllia, la declaració s’ha dut a terme per escrit, tal i com ho permet el Codi de procediment penal". Per tant, tècnicament, la compareixença de Cierco ha durat uns pocs minuts i ha servit per entregar un escrit de dues pàgines i mitja en què s'exposa que els darrers mesos del 2006 o primers del 2007 la direcció general de BPA va informar el comitè executiu de la voluntat de constituir o adquirir una societat per poder gestionar actius i fons dineraris.

Segons assenyalen des del Grup Cierco, la declaració també indica que ja van informar que lasocietat quedaria sota el control accionarial del director general de l’entitat, Joan Pau Miquel, i que comptaria també amb dos altres socis (Javier Escoda i Daniel García) i que ni laBPA ni cap membre de la família Cierco "no ha ostentat mai ni una sola acció de la societat Landstreet".

En el mateix sentit, indiquen que l'esmentada societat, en virtut d’un contracte d’assessorament de carteres signat amb BPA i BPA Fons, va gestionar el fons Dolphin Equities i que aquest producte va generar "un excel·lent rendiment". Textualment, en la declaració s'assenyala que “més enllà del que era previsible, l’operativa va ser un èxit i va generar importants beneficis per a totes les parts implicades.”

Higini Cierco ha assegurat que tenia coneixement que Landstreet, "a títol de mandatari i per compte i ordre de BPA", efectuava diversos pagaments que “havien de ser tractats amb discrecionalitat i confidencialitat”. Però remarquen que aquesta activitat estava totalment delegada al director general del banc i que des del 2004 tenia poders per fer-ho limitats a una certa quantia.

El consell d’administració de BPA, argumenta Cierco, de BPA no aprovava les quanties de les despeses. Així mateix, s'indica que tots els pagaments realitzats a través de Landstreet i fets per compte i ordre de BPA figuren en la comptabilitat del banc, que mai no va pretendre ocultar res. Insisteixen que l’esmentada comptabilitat ha estat auditada en tot moment per consultors interns i externs de primer nivell internacional. Pel que fa a l’abonament que va rebre Higini Cierco de Landstreet de 648.500 euros, l’accionista majoritari de BPA ha remès a la batlle instructora, Canòlic Mingorance, a un altre escrit tramès el 7 de març passat, quan es van dictar el bloqueig de comptes. L'escrit està acompanyat de diversa documentació com ara certificats notarials i altres. I recorden que aquell abonament corresponia a l’amortització d’un deute derivat d’un préstec a Joan Pau Miquel. Cierco havia avançat uns diners al director general de BPA perquè aquest, a títol personal, individualment i lliurement, pogués adquirir un paquet accionarial del banc al Grup Júlia.

tracking