Reportatge

Aniversari festiu dels castellers a la plaça de la Rotonda

Els Castellers d’Andorra celebren el segon aniversari del bateig amb l’objectiu de consolidar aquesta tradició catalana al Principat i amb la vista posada a la trobada internacional de colles que se celebrarà a París el 4 i 5 de juny.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Mònica ajudava ahir el seu fill, l’Arnau, a ajustar-se la faixa per enfilar-se, com a enxaneta, a la part més alta del castell. El seu pare, el Jaume, s’ho mirava des de la pinya mentre el Marc, el germà de l’Arnau, acompanyava l’actuació amb música. “Fa tres anys que fem castells i tots quatre hi participem de manera activa”, deia el Jaume. “Cadascú ha trobat el rol a la seva colla i això és molt important perquè ningú es veu forçat a fer una cosa que no li agradi”, afegia. Per a aquesta família, formar part dels Castellers d’Andorra és un “esforç col·lectiu” que inculca als petits “ser solidaris i compromesos amb els altres”. Tota la família va participar ahir a la celebració del segon aniversari del bateig de la colla castellera del Principat, tot i que ja fa tres anys que es va crear.

Fins a 300 persones, entre castellers i espectadors, van assistir a la plaça de la Rotonda per veure l’actuació conjunta amb la colla castellera de la Gavarresa i de l’Alt Maresme. Els Castellers d’Andorra van aixecar un pilar de 4 caminat, dos pilars de 4, una torre de 5, el 5 de 6, el 4 de 6 amb agulla i el pilar de 5. La colla compta ja amb 150 membres tot i que espera acabar l’any amb uns 200 integrants. “La trajectòria que portem és boníssima”, va explicar ahir el president de la colla, Juli Peña. “Hem d’aconseguir que la gent pensi en els castellers com una activitat que no pugui faltar en altres activitats ni en festes majors”, va afegir Peña. Pel que fa a les crítiques rebudes sobre la introducció dels castells al Principat en tractar-se d’una tradició catalana, Peña va dir que es tracta d’una activitat que es pot arrelar com ho han fet altres tradicions com ara els gegants o les sardanes. “Crec que els que ho critiquen són una minoria i, realment, allà on es veu l’acceptació és a la plaça i quan la gent et felicita pel que fas”, va dir Peña, que alhora ho contrastava amb les xifres. Actualment, el 70 per cent dels membres de la colla són andorrans. “Això és una mostra que a la gent del país li agrada l’activitat i que de mica en mica els castellers es van arrelant”, va afirmar Peña. Enguany, els Castellers d’Andorra tenen previst fer fins a 25 actuacions, una xifra similar a la de l’any passat. També participaran a la trobada internacional que es farà a París, prevista per a principi de juny. Per complir l’objectiu, Peña va destacar que el fet de fer castells implica molta dedicació i el “més preuat de la gent, que és el temps”. Peña també va destacar que tothom té cabuda a la colla castellera perquè hi ha diferents rols. La colla, que assaja els dimarts i els divendres a l’escola andorrana de Santa Coloma, s’està preparant per muntar i descarregar castells de set pisos. Peña hi va afegir que els castells demanen “una precisió molt important ja que només que un integrant cometi un error el castell cau”.

LA SEGURETAT, UNA PRIORITAT

D’altra banda, Peña va destacar que sempre posen per davant la seguretat. “L’any passat vam aconseguir descarregar el 97 per cent dels castells. La seguretat sempre és el primer i el que volem és passar-nos-ho bé”, va dir. Pel que fa a la seguretat del seu fill i de la resta d’integrants, el Jaume també ho té ben present. “La seguretat la tenim molt present. Si no estem segurs de poder aixecar un castell no el fem”, va dir.

Aniversari festiu dels castellers a la plaça de la Rotonda

Aniversari festiu dels castellers a la plaça de la Rotonda

tracking