reportatge

I 'Johnny' buidava el compte

El Tribunal de Corts va jutjar ahir el líder d’una banda espanyola d’atracadors de bancs acusat d’haver intentat buidar un compte cor­rent al seu nom amb 400.000 euros. La fiscalia demana tres anys de presó o l’expulsió del país per 15 anys i una multa d’un milió.

I 'Johnny' buidava el compteARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ota una carrera d’atracaments de bancs, extorsions, amenaces i cobraments de deutes amb violència es va asseure ahir a la banqueta d’acusats del Tribunal de Corts. Es tracta de la carrera d’un ciutadà espanyol, que treballava sota l’àlies de Johnny, que va ser detingut al Principat el setembre de l’any passat quan intentava, segons la fiscalia, buidar un compte bancari amb dipòsits per un valor de 400.000 euros. L’acusat va acceptar ahir el delicte de blanqueig que li imputa el ministeri públic, que considera que aquests diners són fruit de les activitats delictives comeses durant dècades per Johnny. Un compte que es va obrir l’any 1996 a nom de la mare del processat, del qual tres anys després l’acusat va passar a ser cotitular i que des del 2015 estava només al seu nom. La policia entén que el compte es va obrir a nom de la mare per poder desviar els fons aconseguits en els delictes realitzats per l’acusat i que el dia que va ser detingut a Andorra tenia intenció de treure’n tots els diners per l’entrada en vigor de l’intercanvi d’informació de dades fiscals.

El ministeri públic vol que el condemnin a tres anys de presó i demana per a l’acusat una multa d’un milió d’euros. Per fer-ne front vol que els 400.000 euros bloquejats per l’Inaf passin a mans de l’Estat. La defensa accepta l’acusació i demana un any de presó per al seu client i una multa de mig milió d’euros. Però vol que la pena d’internament sigui substituïda per la d’expulsió per 10 anys del Principat. La fiscalia no veu malament aquesta substitució. A canvi dels tres anys de presó demanats, en vol 15 d’expulsió a partir del dia que sigui ferma la sentència del Tribunal Corts.

Johnny porta set mesos internat al centre penitenciari de la Comella, tot i que no és el primer cop que tasta la presó. Per exemple, va ser detingut al nucli antic de Bilbao el 1982 acusat de diversos atracaments i va passar uns mesos a la presó de Basauri. Però d’aquella detenció, el que més recorda és que tres guàrdies civils van ser condemnats i inhabilitats per tortura per la pallissa que Johnny va rebre dels agents espanyols quan va ser detingut.

Però la veritable fama del blanquejador neix en aquest segle. Johnny va ser durant anys el cap de la banda d’atracadors de bancs més perillosa de l’Estat espanyol. Una organització criminal que es va fer tristament famosa l’any 2010, quan en un robatori en el qual no va participar Johnny va ser assassinada la caixera d’una sucursal del Banc de Santander a Cambrils, una jove de 25 anys d’edat. Va ser el primer i únic cop en què la banda va disparar. Una bala al coll va acabar amb la vida de la dona, que es va dessagnar al seu lloc de treball.

Johnny i els seus camarades van decidir fer una “aturada preventiva” a conseqüència d’aquest assassinat i després d’haver comès almenys 48 atracaments a sucursals bancàries de tot Espanya entre el 2005 i el 2010. L’ara processat i part de la seva banda van ser detinguts poc després. L’home va quedar en llibertat dos anys després en complir-se el termini màxim de presó preventiva.

tracking