escola francesa

Només el 30% dels alumnes assisteix a classe per la vaga a l'escola francesa

Jornada de vaga i de mobilitzacions dels mestres sense incidències als col·legis gals del Principat

Només el 30% dels alumnes assisteix a classe per la vaga a l'escola francesaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les escoles franceses del Principat van viure ahir una jornada atípica. Només un trenta per cent dels alumnes van anar a classe a causa de la primera vaga de professors al país, que reclamen millores en les condicions de feina. Un centenar de mestres van seguir l’aturada, dels quals una cinquantena es va concentrar davant de la delegació d’Educació del govern francès al Principat. 26 docents van decidir no secundar la vaga.

Els professors, que demanaven la contractació parcial el curs que ve de dos mestres fins que l’executiu gal faci una inspecció per determinar si cal ampliar el nombre d’efectius, van ser rebuts pel delegat d’Educació francès al Principat, Michel Maginot. Tot i això, Maginot els va recordar que la decisió de París és ferma i que no es decidirà si es contractaran més docents un cop es faci la l’avaluació prevista per a final d’aquest mes.

Maginot també va detallar que, de cara al curs que ve, està previst obrir dues classes de primària, a les escoles de Santa Coloma i d’Ordino. Atès que el nombre de professors serà el mateix, l’obertura d’aquestes dues línies anirà en detriment del tancament d’una classe de l’escola maternal d’Andorra la Vella. L’altra plaça es cobrirà amb un mestre de la plantilla de substitucions, que el curs 2017-2018 es reduirà i passarà de 14 a 13. Maginot va justificar que aquesta decisió té com a objectiu igualar el nombre d’alumnes per classe a totes les escoles. El proper curs, la ràtio d’alumnes per classe augmentarà dels 22 als 22,5.

Educació de "qualitat"

Amb tot, Maginot va explicar que l’educació francesa seguirà sent “de qualitat”, i va assegurar que, amb el nombre de recursos del qual disposa, l’inici del proper curs es farà “amb bones condicions d’ensenyança per als alumnes i amb bones condicions de treball per als mestres”. Maginot també va recordar que la decisió d’augmentar la plantilla de professors depèn de París. “Si pogués contractar més professors, millor, però l’ensenyament francès funciona bé.”

Per la seva banda, un dels representants dels professors, Christophe Noguer, va detallar que si bé tres de les quatre propostes que van demanar per desconvocar la vaga van ser acceptades, les van considerar insuficients. Noguer va detallar que els 3.000 euros que es destinaran per comprar més material escolar “no estan a l’altura del que s’hauria pogut esperar”. Noguer va manifestar que aquesta dotació suposa només 1,35 euros per alumne. A més, els professors van demanar a Michel Maginot que els diners que ahir no van cobrar per fer vaga els destinin a augmentar el pressupost per poder comprar més material.

Un altre punt al qual es va comprometre el govern francès és l’avaluació dels docents perquè els permeti progressar laboralment. Noguer va explicar, però, que això no suposa cap avanç, ja que era un procediment que ja existia al Principat amb anterioritat però que París va decidir suprimir fa tres anys. “Ens alegrem que puguem tornar a una situació normal però no ho considerem com un avanç.” Els inspectors també revisaran si cal reduir el nombre d’hores lectives dels professors. Els docents al Principat han de fer 26 hores lectives cada setmana mentre que a França són 24. Aquest decalatge es corregeix, segons la delegació, amb el nombre d’hores destinades a altres tasques, que en el cas de França és superior. Els professors del sistema gal descarten, ara per ara, noves aturades fins que no es facin les inspeccions.

REPORTATGE

Fins a 1.500 alumnes no van assistir ahir a classe a causa de les aturades. En vuit de les onze escoles del Principat, malgrat que no es va impartir docència, es va articular un servei d’acollida. Molts pares, però, van optar per trobar una alternativa com, per exemple, deixar els més petits amb els avis. És el cas de la Graciela, jubilada, que es va ocupar dels seus dos nets, que estudien a la Massana. “Els seus pares treballen i hem estat jugant a casa durant tot el matí. A la tarda anirem al parc”, va dir al Diari la Graciela, que alhora es mostra solidària amb les reivindicacions dels professors. “Estic d’acord que facin vaga”, hi va afegir. D’altres pares sí que es van poder fer càrrec dels fills, com la Manuela. “Avui tenia festa i m’ha anat bé per tenir la filla. Hi ha d’altres pares que han tingut més problemes”, va dir. La Carla, per exemple, va haver de contractar un servei de guarderia per a la filla petita a causa del tancament de l’escola maternal d’Andorra la Vella. En canvi, el fill, el Paulo, es va quedar a casa.

Les escoles maternals d’Andorra la Vella i d’Escaldes-Engordany i el centre de primària de Canillo van tancar durant la jornada d’ahir perquè no es podien garantir les mínimes condicions de seguretat. La d’Ordino és l’única escola que va fer classes amb normalitat. Els directors de les escoles on es va fer vaga van assistir als centres per vetllar per la seguretat.

tracking