escoles franceses

Tres escoles franceses tanquen per la vaga per falta de mestres

El centre de Canillo i les maternals de la capital i d’Escaldes no acolliran els alumnes perquè no es poden garantir els serveis mínims

Tres escoles franceses tanquen per la vaga per falta de mestresFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tres de les onze escoles franceses del Principat estaran tancades avui a causa de la vaga de professors gals dels centres de maternal i de primària. El col·legi de Canillo i les escoles maternals de la capital i d’Escaldes-Engordany no obriran les portes perquè el govern francès no podia garantir els serveis mínims per acollir els alumnes amb prou seguretat.

La decisió definitiva de tancar les tres escoles es va adoptar ahir al matí després de les reunions que van mantenir la delegació d’Educació del govern francès al Principat amb els directors de les diferents escoles i amb el ministeri d’Educació. “Tenint en compte el percentatge de professors que faran vaga, és la millor sortida que podíem oferir, tot i que la nostra satisfacció hauria estat obrir totes les escoles amb normalitat”, va explicar el delegat d’Educació del govern francès al Principat, Michel Maginot.

El personal de les tres escoles que estaran tancades i que no seguiran la vaga serà reubicat per garantir els serveis mínims a la resta de centres que sí que tenen previst obrir les portes. Així doncs, el professorat de Canillo es desplaçarà a Encamp, mentre que els docents de les escoles maternals d’Andorra la Vella i d’Escaldes-Engordany reforçaran els serveis mínims als centres de primària de les mateixes parròquies.

Menys d’un 50% d’alumnes

Dels vuit centres francesos que avui obriran les portes, només al d’Ordino s’impartirà la docència amb normalitat. En els altres set, els pares podran deixar-hi els fills però no s’hi impartiran classes. La delegació d’Educació del govern francès estima que un miler d’alumnes aniran avui a l’escola. La xifra d’assistència prevista se situa entre un 40 i un 50%. A finals de la setmana passada ja es va advertir les famílies perquè evitessin portar els nens a les escoles en cas que trobessin una alternativa. Els directors dels col·legis van informar ahir a la tarda els pares sobre el funcionament de les escoles durant la jornada d’avui. Encara que no s’hi facin classes, des de les Associacions de Pares i d’Alumnes (APA), garantiran finalment les activitats extraescolars i el servei de menjador. La presidenta de l’Associació de les Escoles Franceses d’Andorra la Vella (Apacefand), Vicky Marrugat, va explicar al Diari que ja van enviar, divendres passat, un comunicat a les famílies confirmant-los que les activitats tindrien lloc amb normalitat. Marrugat també va lamentar que no tinguessin constància de la decisió definitiva sobre l’obertura o el tancament de les escoles i va dir que els han donat “poc marge”.

Malgrat el tancament de l’escola de Canillo, que afectarà uns 130 alumnes, el servei de menjador estarà garantit al migdia. Les extraescolars, però, han estat suspeses. El president de l’APA de l’escola de Canillo, Josep Naudi, va explicar que el tancament de l’escola “dificultarà” la conciliació laboral dels pares. Naudi va afegir que alguns pares s’han organitzat entre ells per cuidar els nens. Pel que fa a la vaga, Naudi va dir que l’APA de Canillo “és solidària amb les demandes dels professors per millorar l’educació dels infants”.

Concentració a les 10.30 h

Part dels docents que seguiran la vaga es concentraran a partir de les 10.30 h davant de la delegació d’Educació del govern francès al Principat. Un cop allà, demanaran ser rebuts pel delegat. Fonts del professorat expliquen que han col·laborat “per oferir els serveis mínims i per acollir els alumnes” i asseguren que la delegació “no ha estat capaç” de preparar-se per a una vaga com aquesta ni d’articular els serveis mínims. El preavís de vaga es va presentar el 17 de març passat. El candidat ecologista a les eleccions legislatives franceses a la cinquena circumscripció a l’estranger, François Ralle Andreoli, va instar el govern francès a contractar més professors al Principat.

tracking