Conxita Marsol

“S'ha de reconèixer que la capital ofereix serveis nacionals”

La cònsol major d'Andorra la Vella subratlla que se subvencionen alumnes de música o art de tot el país i reclama una partida al pressupost de l’estat que es tingui en compte aquest esforç de la parròquia

“S'ha de reconèixer que la capital ofereix serveis nacionals”Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Es manté ferma a demanar compensacions perquè els ciutadans d’Andorra la Vella cobreixen amb els impostos serveis per als d’altres parròquies, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio.

L’inici de The Cloud es continua retardant.

Al març havien d’haver començat les obres i estem esperant. El comú ha fet tots els passos que havia de fer, ha fet la cessió de l’espai soterrani, hem donat totes les facilitats i des del comú, si més no des de la majoria del comú volem que The Cloud comenci ben aviat.

Té certa por que no es faci si no es decideix aviat i la legislatura està molt avançada?

No diria por, sí que estic una mica preocupada perquè voldria veure la primera pedra i així els ho he dit fa dies, la primera i sobretot l’última. No es pot esperar més perquè si no fins i tot els projectes es fan vells abans que comencin.

Quan hi ha tants dubtes al voltant d’un projecte sembla que crea desconfiança?

Exacte, per això crec que Govern o Andorra Telecom han de prendre una decisió molt de pressa. Estic confiada que The Cloud es farà, i si no es fa està clar que alguna cosa s’haurà de fer, i realment penso que seria un error, un error important després que el projecte està fet, acabat, hi ha el projecte executiu, s’ha ender­rocat una part, s’han fet els convenis amb el comú. Jo crec que és difícil tirar-lo enrere.

No troben empreses per instal·lar-s’hi i fer un continent sense contingut és difícil?

Per si sol el continent ja és important, perquè realment és un referent i una cosa que crida l’atenció. I contingut, per una part hi ha tot el tema d’Andorra Telecom, que ocupa una part molt important, i si finalment hi va el casino doncs jo no hi veig cap inconvenient. I si hi ha d’haver un museu amb noves tecnologies i un restaurant que ha de ser també un referent. El que sí està clar és que el que no hi pot anar és un centre comercial que faci la competència al que ja existeix.

Com valora la primera trobada entre Govern, comuns i grups parlamentaris sobre la llei de competències i transferències?

Positivament. El Govern i els comuns estem d’acord amb més del 90%-95% de punts i crec que és un bon document com a punt de partida, i la meva impressió pel que van manifestar els grups parlamentaris és que sí que es pot partir d’aquest document per treballar-hi. És cert també, i entenc que els grups parlamentaris i el Consell, que és qui ha de votar la llei, ha d’estar a la taula, ho vaig dir des del primer dia, però partir ja d’un document perquè es pugui parlar, millorar i polir i adaptar sempre és bo.

Andorra la Vella vol rebre més diners per ser capital?

Tampoc és una qüestió de diners, Andorra la Vella vol que el concepte, no sols de capital, sinó que som el nucli més habitat, el centre comercial i empresarial, el que acull gran nombre de ciutadans, ha de prestar uns serveis que han de pagar els ciutadans d’Andorra la Vella amb els impostos. I volem que sigui un paràmetre que es reconegui. No és una qüestió de diners, és de concepte, i si rebem més diners, millor, està clar. Lluitem perquè els ciutadans d’Andorra la Vella han de pagar molt més que els d’altres parròquies i no vull entrar en comparacions, trobo que és demagògic, i no és aquesta la meva voluntat.

Com es podria tenir en compte la capitalitat?

Tenim 42 quilòmetres de car­rers, només 6,2 de carreteres secundàries, i al pressupost de l’Estat hi ha molts diners per a carreteres secundàries, i ho trobo perfecte, però que se’ns compensi una mica amb altres coses. Potser algun projecte important, que demostri des del pressupost de l’Estat que som capital, necessitem aquest reconeixement que el comú està oferint molt serveis a nivell nacional. Com l’institut d’estudis musicals, és necessari, hi va molta gent d’altres parròquies i ho trobo perfecte, però el cost per alumne no el paga l’alumne, ni de bon tros, el paga el comú, que són els ciutadans. Aleshores, ja que subvencionem alumnes d’altres par­ròquies, per què ho hem de pagar els ciutadans d’Andorra la Vella? O l’escola d’art, o els Ser­radells, que és l’única piscina olímpica del país i l’estan mantenint els ciutadans d’Andorra la Vella.

Les transferències inclouen novetats com pernoctacions i acompliment de les lleis.

Sí, aquí nosaltres tenim un gran perjudici, però ho admeto. Si les antigues corporacions d’Andor­ra la Vella no han fet els deures en la separativa o el cadastre i que això ens penalitzi, ho accepto. Que tenir 3.000 comerços faci que hàgim de ser solidaris, també. Potser al territori se li dona un tant per cent massa elevat respecte als habitants, per aquí podríem anar potser perquè les necessitats són diferents. O potser no caldria ni tocar, i això és una idea pròpia, no està parlada ni al comú la llei de transferències, i parlem d’un import dins del pressupost de l’Estat.

Com evolucionen els ingressos del comú aquest any, hi ha hagut un increment de preus importants dels aparcaments?

No penso que s’hagin incrementat tant, encara no estem al mateix preu d’altres parròquies. S’han de fer inversions en aparcaments, llogar-ne més perquè és un dels dèficits que tenim, i el que no es pot estar és 10 anys sense apujar preus perquè ara fa mal. Amb la targeta PK que els fa més barats hem tingut un increment d’abonaments, i és això el que volem, beneficiar la gent del país i que paguin els pàrquings els turistes, que és el que toca i el que s’està fent.

Hi ha conflictes laborals al comú d’Andorra la Vella?

N’hi ha alguns. Estem parlant d’un col·lectiu ara de menys de 500, perquè hem aconseguit 40 menys, però és important i hi ha conflictes. Són puntuals, una persona que no ha sigut prou curosa amb una màquina, o una persona que no ha fet bé la suma d’un plec de bases, però no és un concepte generalitzat. Potser hi ha algun departament, com circulació, que encara no hem acabat de prendre les decisions definitives i fa dies que ho volíem fer però espero que abans de l’estiu ja ho tinguem tancat.

tracking