equipaments nacionals

Escaldes dissenya el tanatori entre l'hospital i el Falgueró

Els tècnics d’urbanisme estan fent el projecte per fer la instal·lació en una parcel·la de Govern entre l’hospital i el Falgueró

Escaldes dissenya el tanatori entre l'hospital i el FalgueróXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Escaldes treballa ja en l’estudi per dissenyar el tanatori nacional al costat del centre hospitalari. La ubicació és una parcel·la propietat del Govern que ha fet la proposta a la corporació perquè comenci a treballar per construir la instal·lació en un terreny en l’accés on estava el tanatori abans, quan es baixa el revolt “allà hi ha un espai que per a ells queda una mica mort, sí que tenen un jardí, però no es toca”, exposa Trini Marín en una entrevista a la ràdio del Diari.

La cònsol major indica que ara “els tècnics del departament d’urbanisme estan fent el projecte, ens agradaria que fos en alçada, que es pogués entrar i sortir pel Falgueró perquè allà hi ha el pàrquing i serveis i estaria bé”, i una vegada tinguin acabat el projecte “aniré a veure Govern”. Aleshores s’haurà de decidir qui tira endavant l’equipament, “encara no sabem què serà, si el tanatori nacional o sala de vetlles”. En cas que es dissenyi com la infraestructura nacional “ho farà el Govern, però estem amb les converses, no em vull avançar” perquè en cas que s’opti perquè sigui Escaldes qui assumeixi la construcció “s’ha de mirar si hi ha una cessió del terreny o es farà la negociació que calgui”.

El que té clar Marín és que el projecte no es pot dilatar gaire perquè fa temps que és una demanda que molt sovint li plantegen els ciutadans i que a més va motivar una carta amb 600 signatures reclamant una instal·lació per als difunts a Escaldes. Per això, i encara que es desconegui el cost que pugui representar, ja anuncia que els diners que el comú estima que rebrà l’any vinent com a resultat de la no congelació de les transferències d’aquest exercici “seran aproximadament 900.000 euros i podien anar per a això”.

Lloc accessible i íntim

La mandatària escaldenca destaca que ha costat trobar un terreny que reuneixi les condicions que requereix un tanatori o una sala de vetlles. “S’ha d’anar a buscar aquell lloc que sigui accessible per a la gent gran, que tingui diferents serveis, però que també estigui dins de la intimitat perquè tampoc agrada estar en aquell moment a la vista de tothom”, assenyala, per puntualitzar que en aquesta parcel·la al costat de l’hospital hi ha els serveis mínims del pàrquing del Falgueró i restaurant. I incideix que en tot moment el comú ha tingut intenció d’habilitar aquestes instal·lacions “però estàvem una mica en espera que acabessin les obres del Falgueró, que la recepció definitiva ha sigut ara aquest any i tampoc des de Govern no ens van dir si tornarien a obrir el tanatori nacional perquè no sabien com aniria”. I hi afegeix que Escaldes no s’ha decidit a fer-ho abans perquè no ha trobat l’indret adient i “no volíem posar una cosa que no dona servei i no estigui al nucli urbà, com la sala de vetlles del cementiri de la Plana”. Aquest equipament no ha estat demanat per a cap vetlla d’un difunt des del 2015, tot i que sí que s’ha sol·licitat per celebrar funerals de persones de confessió no catòlica.

Marín ressalta que la infraestructura, nacional o comunal, donarà servei a tota la població. Recorda que és el mateix que ha succeït amb les sales de vetlla que Andorra la Vella va fer als baixos del pàrquing de Prat de la Creu quan va tancar l’equipament de l’hospital. “Andor­ra i Sant Julià van signar un conveni amb Escaldes, Ordino i la Massana i es farà igual, però no sé com s’establirà, si és nacional per a tothom o si diu que se n’ocupi Escaldes”, insisteix la cònsol major, que reitera que “a mi em cor­ria pressa i no perquè hagin entrat la carta, els ciutadans em feien arribar les queixes i tant de bo haguessin tingut un terreny per a sala de vetlles”. Marín no fixa terminis, però el cap de Govern va declarar al Diari, sense concretar el projecte, que hi haurà tanatori nacional abans del final de la legislatura.

EL FENER, EMBELLIT ABANS DE L'ESTIU

La reforma de l’avinguda del Fener va entrar la setmana passada en la fase tres, que suposa l’obertura de la via als dos extrems per substituir totes les canonades fent la separativa i adequant els serveis de FEDA i Andorra Telecom. Marín remarca que l’obra “era molt necessària i ha estat complicada” per l’estat d’alguns trams, i assegura que abans de l’estiu estarà instal·lat tot el mobiliari urbà i fet l’embelliment de les voravies que s’ha decidit fer conjuntament al final. “Són uns mesos d’enrenou per a molts anys de millora”, emfatitza la cònsol.

tracking