reportatge

L'autisme i la qualitat de vida

Avui es commemora el Dia Mundial de Conscienciació d’aquest trastorn i les famílies demanen més mesures per afavorir la normalització del dia a dia dels afectats.

L'autisme i la qualitat de vidaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Maria –el seu nom ha estat modificat per preservar-ne l’anonimat– té un fill de 21 anys, el Jordi –nom que també ha estat canviat– amb autisme que treballa com a assistent administratiu. Després de més d’un any de cerca, el Jordi ha pogut trobar, a través d’un programa del Govern, una feina que l’omple. “Fa poc que ha començat, però les primeres impressions són positives. Hem aconseguit que tingui estabilitat i una bona qualitat de vida”, explica la Maria. Millorar la qualitat de vida i conscienciar sobre la inclusió social i educativa és un dels leitmotivs del Dia Mundial de la Conscienciació de l’Autisme, que es commemora avui.

Per afavorir la inclusió de les persones amb aquest trastorn, l’Associació d’Afectats d’Autisme (Autea) demana la creació de grups homogenis als centres especialitzats perquè els joves puguin desenvolupar les seves aptituds i la posada en marxa de programes que els ajudin a integrar-se al mercat laboral perquè se sentin motivats. “Socialment pot costar d’entendre, però ells si no troben sentit a una feina es bloquegen”, diu la Maria. Les persones amb autisme poden presentar, com a símptomes, interessos restringits per un tema molt concret, conductes repetitives, dificultats per comunicar-se i relacionar-se i la hipersensibilitat. Aquest últim aspecte és el que han après a gestionar la Clara i el seu fill, el Biel. “Abans no podíem agafar el bus o no podíem anar al supermercat perquè tenia hipersensibilitat al soroll”, diu la Clara. “Ara quan li comencen a fer mal les orelles ens ho diu a temps i aleshores marxem. Hem après a comunicar-nos i sabem el que volem a cada moment”, afegeix.

El Biel va ser diagnosticat als tres anys. La psiquiatra infantil de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, Maria Giró, explica que s’ha avançat en la detecció precoç del trastorn. Actualment, es detecta entre els dos i els tres anys. “Com més aviat ho detectem, millor serà el pronòstic”, explica Giró. Tot i això, Giró destaca que l’autisme, que afecta un 1% de la població, es detecta cada cop més en adults. “Abans no es podia detectar perquè s’amagava, perquè no s’anava tant a l’especialista o perquè a les escoles no hi havia tanta formació”, diu Giró.

“No els hem de privar de les coses que els agraden. Hem d’acceptar-los tal com són” diu l’Ángel, el pare de l’Álvaro. La seva perseverança el va conduir a l’últim Cros Internacional Valls d’Andorra dels Special Olympics.

tracking