EDUCACIÓ

El 80% dels mestres francesos s'afegeixen a la vaga de dimarts

La delegació d’Educació del govern gal garanteix l’obertura de sis escoles i espera confirmar-ne quatre més dilluns

El 80% dels mestres francesos s'afegeixen a la vaga de dimartsARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vuit de cada deu professors francesos faran vaga dimarts que ve per reclamar més contractacions de docents de cara al curs 2017-2018. A partir d’aquesta dada, la delegació d’Educació del govern francès al Principat treballa per obrir el màxim nombre possible d’escoles franceses perquè, encara que no s’imparteixi docència, els pares puguin deixar-hi els fills.

El delegat d’Educació del govern francès, Michel Maginot, va explicar ahir que faran “el màxim possible” per obrir les escoles. A hores d’ara, la delegació té encar­rilat el funcionament de sis centres de primària del Principat. En concret, són els d’Escaldes-Engordany, el Pas de la Casa, Santa Coloma, Sant Julià de Lòria, de la Massana i d’Ordino. En el cas d’aquest últim centre està previst que també s’hi puguin impartir classes. L’ens francès també espera poder obrir les escoles de primària d’Andorra la Vella i d’Encamp i les maternals de la capital i d’Escaldes Engordany. L’obertura de les escoles maternals havia perillat durant el dia d’ahir per la falta de docents. Les professores assistents, que depenen de la llei andorrana, no podien vigilar els nens perquè la normativa estipula que almenys hi ha d’haver un professor francès a l’aula. En canvi, sí que podria tancar el col·legi de Canillo perquè no es poden garantir, per ara, els serveis mínims. Per procurar les mínimes condicions de seguretat dels alumnes, Maginot va explicar que han demanat als directors dels centres que concretin el nombre d’alumnes que està previst que vagin a l’escola dimarts per saber quants professors hauran de destinar a cada centre. “No podrem acollir tothom, però esperem fer-ho amb els alumnes els pares dels quals no tinguin cap altra opció”, va dir Maginot.

“La posició de París és clara”

Els serveis mínims de dimarts es cobriran amb el 20% dels professors francesos que no seguiran la vaga, els mestres que depenen de la normativa andorrana i sis professors gals, que malgrat que han decidit seguir les mobilitzacions, s’han ofert voluntàriament per vigilar els alumnes encara que no hi hagi classes. “El criteri d’obertura és que puguem garantir la seguretat”, va dir Maginot.

D’altra banda, Maginot també va recalcar que el ministeri d’Educació francès no canviarà d’opinió respecte a l’última proposta d’ahir dels professors per desconvocar la vaga. Els docents demanaven la contractació provisional de dos professors per al curs 2017-2018 en espera de les inspeccions que tindran lloc els pròxims mesos per determinar si cal o no augmentar el nombre d’efectius a les escoles. A més, va respondre als sindicats, que demanaven a París que reconsiderés la seva decisió abans de dimarts per aixecar la vaga. “No es tracta si la pilota està a sobre de la teulada d’un o d’un altre. La posició del ministeri és clara i les negociacions s’han acabat”, va dir Maginot. Tot i això, el delegat d’Ensenyament francès va insistir que no es tracta d’un ‘no’ definitiu. “El ministeri no es vol comprometre a crear llocs de treball sense l’opinió dels inspectors”, va dir Maginot, que va recordar la proximitat de les eleccions franceses, que podrien desembocar, tal com indiquen les enquestes, a un canvi a l’executiu. “A aquestes altures, el ministeri no es pot comprometre a contractar més professors”, va dir.

Fonts sindicals van explicar que la seva proposta de contractar dos professors de manera provisional “encara hi és”, que “la força de la protesta és molt gran”. També expliquen que l’última negativa de París va provocar que alguns indecisos acabessin per donar suport a la vaga. Els docents tenen previst concentrar-se dimarts davant la seu de la delegació d’Educació del govern francès.

tracking