política

DA obre la porta a discutir si els comuns han de decidir sobre obres nacionals

Liberals s’alinea amb les dues corporacions que demanen tenir l’última paraula sobre els equipaments nacionals

DA obre la porta a discutir si els comuns han de decidir sobre obres nacionalsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

DA “entén” el neguit que han expressat els comuns de Canillo i la Massana per la modificació de la Llei del sòl que autoritza el Govern a tirar endavant equipaments de caràcter nacional sense tenir en compte l’opinió local –només en els projectes considerats no sensibles–. Les dues corporacions locals han reclamat que els seus informes siguin vinculants tant per als sensibles com per als no sensibles per tal de tenir sempre l’última paraula respecte a si volen o no i on s’ha d’ubicar una infraestructura d’Estat. La consellera de DA Meritxell Palmitjavila va dir que troba “coherent i normal” la queixa comunal, però va manifestar que “no ens preocupa massa”.

Segons va dir, no es resten competències al comú, sinó que “se li dona una competència més al Govern que no tenia”. “Se li dona una competència que no tenia però no se li resta al comú”, va remarcar. No obstant això, va reconèixer que “és cert que el Govern té aquesta competència de poder-ho fer ell en casos d’infraestructures no sensibles”. “Puc entendre la queixa perquè té la seva raó de ser però aquest neguit nosaltres no el tenim perquè la llei en el fons no treu competències al comú”.

Amb tot, respecte a si l’informe ha de ser vinculant en tots els casos, Palmitjavila es va mostrar oberta a discutir-ho en el marc del treball parlamentari. En aquest sentit, va afirmar que “si algun comú ho posa damunt la taula la cosa podria canviar”, ja que “el document és de treball, no està tancat”. Malgrat això, va recordar que tots els cònsols van validar en el seu moment la proposta, que especifica que en casos d’infraestructures no sensibles “és el Govern qui decideix”.

Ld’a, amb Canillo i la Massana

Liberals considera que han de ser les corporacions locals qui tinguin la potestat de decidir si volen o no un equipament a la seva parròquia. A parer de la consellera Judith Pallarés, “sempre hi ha d’haver un informe del comú, en tots els casos, i sempre ha de ser vinculant”. Pallarés va assenyalar que “els comuns sempre han participat en donar resposta quan ha calgut en qüestions d’interès general i no entenc perquè ara no ha de ser igual”, i va apuntar que “en un futur entraran les capacitats de negociar políticament del Govern i dels comuns”. A més, va dir que “preocupa” la instal·lació de projectes sensibles com un heliport o un forn, “coses que no agraden i el comú ha de poder decidir”, va reblar. De la seva banda, PS i SDP es decanten per una revisió en profunditat de les competències que acabi amb una redistribució i centralització.

tracking