afers socials

Un propietari podrà exigir a la comunitat obres d'accessibilitat

El Govern aprova el projecte que modifica dotze lleis en benefici de les persones discapacitades

Un propietari podrà exigir a la comunitat obres d'accessibilitatSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern entrarà els propers dies a tràmit parlamentari el projecte de llei de mesures urgents que permetrà aplicar el conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides. El text comporta la modificació de dotze lleis en vigor, insta a reformar-ne tres més i a crear-ne dues de noves: la llei d’ocupació i la llei d’igualtat i no discriminació. El projecte, que van presentar ahir el ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, i la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, contempla, entre altres mesures, reforçar la importància de l’accessibilitat per a les persones amb discapacitat.

Per exemple, un cop estigui el text en vigor, el propietari d’un immoble podrà exigir a tota la comunitat que satisfaci i que es faci càrrec de les obres necessàries per dotar l’immoble de les condicions d’accessibilitat necessàries sempre que segueixi els criteris del disseny universal.

El projecte, que Espot va recordar que “és una llei òmnibus per fer una adaptació d’urgència de la legislació al conveni de les Nacions Unides i que en un futur caldrà fer reformes més àmplies i més globals”, també contempla mesures per als arrendataris que tinguin ells o els seus familiars, una discapacitat. Així, el propietari que hagi realitzat obres d’adaptació per facilitar la mobilitat en l’edifici no podrà pujar el lloguer com es podia fer fins ara. Igualment, si un arrendatari fa obres dins el pis per adaptar-lo a una discapacitat, el propietari no podrà obligar deixar l’immoble en les mateixes condicions que el va trobar –és a dir, refer les obres realitzades– quan l’abandoni.

A més d’integrar la condició d’igualtat de drets per a les persones amb discapacitat i concretar les obligacions generals de les administracions públiques pel que fa a l’exercici dels drets humans i les llibertats fonamentals del col·lectiu, el projecte de llei reforçarà la inclusió escolar. Es crearan programes educatius universals, títols oficials acreditatius del nivell d’educació cursat, certificacions dels estudis fets i exempcions en el pagament de taxes en l’ensenyament superior.

També es garantirà el dret a la informació verídica i completa en l’àmbit de la salut i a la presa de decisions de les persones amb discapacitat, sense oblidar les situacions del consentiment per representació. Destaquen altres mesures en l’àmbit de les pensions, ja que es permetrà que qui en cobrava una de solidaritat per a persones amb discapacitat no passi a rebre’n una de solidaritat per a la gent gran quan arribi a l’edat de jubilació amb la pèrdua de capacitat adquisitiva.

Els canvis van des de l’increment de les sancions als establiments que no permetin l’entrada de gossos d’assistència a l’interior, a l’escurçament de 72 a 24 hores del termini perquè un batlle ratifiqui un internament d’urgència, passant per l’eliminació de la prohibició d’accés dels discapacitats psíquics a les sales de joc. També s’acaba amb altres discriminacions, com ara la inclosa en la Llei del matrimoni, que considera causa de separació la pertorbació mental d’un cònjuge. D’altra banda, s’amplia en dues setmanes la baixa per maternitat o adopció i en una la de paternitat si l’infant o el progenitor té una discapacitat reconeguda.

Respecte del conveni de Nacions Unides, el projecte de llei, segons Espot, permetrà acomplir bona part dels seus articles. La majoria de mancances són en relació l’accessibilitat i a la capacitat jurídica i d’obrar.

UNS 170 USUARIS MENSUALS DEL SERVEI D'ATENCIÓ DOMICILIÀRIA

Unes 170 persones al mes van utilitzar l’any passat el servei d’atenció domiciliària, segons la resposta del Govern a una pregunta parlamentària de la consellera general del PS, Rosa Gili, relativa a aquest servei. En la mateixa resposta s’indica que l’any passat sis dels set comuns (a Sant Julià ho feia el SAAS) van donar feina a 34 persones, i ara que aquest servei és competència exclusiva del Govern es preveu incorporar uns 50 nous efectius. També es recorda que dels sis comuns que oferien el servei, un, el d’Ordino, ja ho ha traspassat a Govern i que la resta signarà convenis a partir del maig.

tracking